محققان روی اسپری‌ای کار می‌کنند که به افراد، حس اعتماد به دیگران را منتقل می‌کند.دانشمندان دانشگاه زوریخ می‌گویند...
 
محققان روی اسپری‌ای کار می‌کنند که به افراد، حس اعتماد به دیگران را منتقل می‌کند.
دانشمندان دانشگاه زوریخ می‌گویند یک اسپری بینی که اعتماد ما به غریبه‌ها را بالا می‌برد، می‌تواند درمانی برای هراس اجتماعی (social phobia) افراد باشد. 

آن‌ها پی برده‌اند کسانی که «هورمون عشق» (یا همان اوکسی‌توسین oxytocin) را استنشاق کنند، می‌توانند در امور مالی به غریبه‌ها اعتماد می‌کنند؛ حتی اگر قبلا اعتماد آنان زیر پا گذاشته شده باشد.

اسکن‌های مغزی نشان داده‌اند که این هورمون، فعالیت آمیگدال را کاهش می‌دهد. آمیگدال بخشی از مغز است که وقتی فرد دچار هراس اجتماعی باشد، پرکار می‌شود. البته این دارو هنوز در حال آزمایش است اما به گفته دانشمندان تاکنون نتایج خوبی را نشان داده است.
اوکسی‌توسین که «ماده شیمیایی نوازش» لقب گرفته، هورمونی است که به طور طبیعی در بدن فرد ساخته می‌شود و در روابط اجتماعی، محبت مادرانه و نیز روابط جنسی نقش دارد.

پژوهشگر ارشد این طرح، دکتر توماس بومگارتنر می‌گوید: «حالا برای اولین بار می‌دانیم که وقتی اوکسی‌توسین اعتماد را بالا می‌برد، دقیقاً در مغز چه اتفاقی دارد می‌افتد. ما پی برده‌ایم که اوکسی‌توسین تاثیری ویژه در موقعیت‌های اجتماعی دارد. به نظر می‌رسد که این هورمون باعث از بین رفتن ترس‌های ما می‌شود.»

این محقق توضیح می‌دهد: «بر اساس نتایجی که به دست آمده، اکنون می‌توانیم بگوئیم که کمبود اوکسی‌توسین، حداقل یکی از دلائل ترسی است که افراد مبتلا به هراس اجتماعی تجربه می‌کنند. ما امیدواریم و در واقع انتظار داریم که بتوانیم با تنظیم اوکسی‌توسین، معاشرت‌پذیری آن‌ها را افزایش دهیم».

تاثیر نیرومند به نفع اعتماد

مطالعات قبلی نشان داده بودند که شرکت کنندگان در بازی‌های موقعیتی برای سنجش میزان اعتماد، بعد از استنشاق این هورمون با یک اسپری بینی، دست به ریسک‌های بزرگ تری با پولشان زده‌اند.

در این پژوهش اخیر که در مجله نورون(Neuron) چاپ شده، پژوهشگران از افراد داوطلب خواسته اند که در یک بازی یکسان شرکت کنند. از هر یک از آن‌ها خواسته شد که پولی را به یک امانت دار بسپارند؛ با علم به این که امانت دار با این پول سرمایه‌گذاری خواهد کرد و خودش تصمیم خواهد گرفت که به آن‌ها سود بدهد یا این که به اعتمادشان خیانت کند و سود را برای خودش نگه دارد.

عده‌ای از شرکت کنندگان مقادیری اوکسی‌توسین و عده‌ای دیگر یک دارونما را از طریق اسپری بینی دریافت کردند.

بعد از سرمایه گذاری و وقتی از اعتماد این افراد سوءاستفاده شد، از شرکت کنندگان خواسته شد دوباره درباره اعتمادشان به آن امانت‌دار تصمیم بگیرند. گروهی که دارونما دریافت کرده بودند، تمایل کمتری به سرمایه گذاری نشان دادند؛ در حالی که گروهی که اوکسی‌توسین را دریافت کرده بودند، همچنان به امانت‌دار اعتماد کردند.

برای آزمون‌کردن نتیجه‌گیری اولیه، در بازی دوم، جای امانت‌دار را یک کامپیوتر گرفت که نتایجی تصادفی و حساب‌نشده می‌داد. در این بازی هورمون هیچ تغییری در رفتار مربوط به سرمایه گذاری بازیکنان ایجاد نکرد.

دکتر بومگارتنر می‌گوید: «مشخص شده که اوکسی‌توسین بر واکنش‌های اجتماعی اثر می‌گذارد؛ خصوصاً در موارد مربوط به اعتماد».

موانع دفاعی برداشته می‌شوند

در طول بازی، مغز شرکت کنندگان با استفاده از تصویربرداری تشدید مغناطیسی عملکردی (fMRI) اسکن می‌شد.
پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که اوکسی‌توسین، فعالیت دو بخش از مغز را که به طور طبیعی به عنوان موانع دفاعی عمل می‌کنند، کاهش می‌دهد.
این دو بخش، یکی آمیگدال است که ترس و خطر را پردازش می‌کند و دیگری ناحیه ای از استریاتوم است که بر اساس بازخورد پاداش، به هدایت رفتارهای بعدی فرد کمک می‌کند. آمیگدال در افراد مبتلا به هراس اجتماعی، زیادی پرکار است.

درست است که قدری احتیاط، از فرد در برابر آسیب محافظت می‌کند اما مهارت «بخشیدن و فراموش کردن»، کمک موثری برای حفظ روابط بلندمدت افراد است.

گردآوری: گروه سرگرمی سیمرغ
www.seemorgh.com/Entertainment
منبع: khabaronline.ir
 
مطالب جالب دیگر:
شکایت فوتبالیست مشهور برزیلی از یک عکاس!
بزرگترین سیب زمینی دنیا!!
پیش‌بینی خبرهای داغ فناوری 2009
اشتباهی عجیب در رشت!! (+عکس)
سخن بزرگان(3)