پاییز امسال که آمد، دهمین پاییزی است که منوچهر نوذری را به خود ندیده است
سالمرگ مردی که اولین بار در تلویزیون ایران مقابل دوربین رفت و گفت نام جعبه‌ای که تصویر من را در آن می‌بینید تلویزیون است.
منوچهر نوذَری (1315 قزوین- 16 آذر 1384 تهران) بازیگر تئاتر، سینما، رادیو و تلویزیون ایران و از پیشگامان هنر دوبله بود. وی بیش از نیم‌قرن در این حیطه‌ها به فعالیت پرداخت.


منوچهر نوذری و فرزندش
پدرش حسابدار و نقاش قالی و اهل کاشان بود. او فعالیت هنری خود را در سال 1332 آغاز کرد و از اولین گویندگان تاریخ دوبله در ایران بود.


در روزهای پایانی زندگی این هنرمند در بیمارستان این گونه از او نقل شده:
من اولین کسی بودم که در تلویزیون ایران مقابل دوربین رفتم و گفتم نام جعبه‌ای که تصویر من را در آن می‌بینید تلویزیون است.

البته درباره حضور منوچهر نوذری و راهیابی‌اش به دنیای هنر نیز پیش از این «هوشنگ لطیف‌پور» از نخستین دوبلورهای کشورمان در گفت‌وگویی گفته بود:

یکبار یکی از دوستانم از من خواست تا به مدرسه‌ای بروم و از بچه‌های این دبیرستان پسرانه بازدید کنم. من هم رفتم. به نظرم هیچکدام توانمند نبودند. فقط یک پسر بود که کار فوق‌العاده‌ای داشت. او خیلی ماهر بود و اجرا و بازیگری می‌کرد. به دوستم گفتم این پسر استعداد فوق‌العاده‌ای دارد و از او خواستم تا وی را به ما معرفی کند. فکر می‌کنید او چه کسی بود؟ منوچهر نوذری... یک جوان با استعداد که بعدا در کارش بسیار خوش درخشید.


برنامه «مسابقه هفته» از معدود برنامه‌ها و مسابقات تلویزیونی است که در طول پخش خود همواره مخاطب داشت و جمله معروف «از کی بپرسم» مرحوم نوذری بعد از گذشت این سال‌ها هنوز از خاطر مردم نرفته است. در حال حاضر تنها بخشی از این مسابقه که مربوط به حضور عادل فردوسی‌پور در دوران جوانی‌ است، در فضای مجازی وجود دارد و معلوم نیست آرشیو کامل این مسابقه در صداوسیما وجود دارد یا خیر؟

 هنرمندی که همواره با عبارت «به نام یگانه‌ عالم» سخن خود را آغاز می‌کرد و بعدها با نام «آقای خنده ایران» شهرت یافت. برنامه‌های «صبح جمعه با شما» (در نقش آقای ملون) و «مسابقه هفته» او سال‌ها از پر طرفدارترین کارهای تلویزیون و رادیو به شمار می‌آمد.

مرحوم نوذری در اواخر عمرش مدتی هم اجرای برنامه‌ «صندلی داغ» را بر عهده گرفت؛ از آخرین کارهای او هم می‌توان به برنامه‌ای رادیویی با عنوان «پنج‌شنبه شنیدنی» اشاره کرد.

همچنین حسین فردرو، یکی از تهیه‌کنندگان باسابقه‌ تلویزیون که بیشتر تولید مسابقات تلویزیونی را در کارنامه خود دارد و از دوستان نزدیک زنده یاد نوذری محسوب می‌شود،
پیش از این در گفت‌وگویی به برخی نکات ناگفته زندگی نوذری اشاره کرده که در ادامه می‌آید:

«منوچهر نوذری در برنامه‌ی «هزار برگ هزار رنگ» راوی بود. از این برنامه بود که مطرح شد و راه برای حضورش در تلویزیون هموار شد. اگرچه نوذری با رادیو همکاری داشت اما در تلویزیون، اولین برنامه خود را پس از انقلاب با «هزار برگ، هزار رنگ» آغاز کرد که موفق هم بود. بعدها پس از این برنامه بود که کار منوچهر نوذری در «مسابقه هفته» آغاز شد و از او برای اجرای این کار دعوت کردند.

«مسابقه هفته» را حسین احمدی تهیه‌کنندگی می‌کرد و از آن زمان به بعد بود که 8 سال این مسابقه به طول انجامید. نوذری که به عنوان مجری در این برنامه حضور پیدا کرد، راه را برای خود هموار کرد و پس از این برنامه‌های دیگری را اجرا کرد.

مرحوم منوچهر نوذری علاقه زیادی به تاریخ تلویزیون داشت به گونه‌ای که از دستگا‌ه‌ها و ابزارهایی که در طول تاریخ وجود داشت، آرشیوی را برای خود نگهداری می‌کرد.

روزهای آخر منوچهر نوذری توجه بیشتری به ایرج نوذری داشت. با تمام مشکلات و مریضی‌هایی که داشت در برخی از برنامه ها از جمله برنامه «ستاره‌ها» از نزدیک شاهد اجرای ایرج بود. البته ایرج توانایی هایش در بخش تیپیک و دراماتیک است اما پدرش طنز دوست داشت. ولی به هر حال موفقیت ایرج به عنوان یک چهره تلویزیونی بر روی پدرش تاثیر خوبی داشت.


نوذری، روز چهارشنبه 16 آذر ماه 1384 به علت بیماری ریوی و عفونت کلیوی در بیمارستان مدرس تهران درگذشت.


گردآوری:گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture
منبع:farsnews.com


مطالب پیشنهادی:
بیوگرافی "برن سات" بازیگر سریال "فاطماگل"
پاریس, عنوان "بدترین شهر روی زمین" را گرفت!!
گریم های متفاوت امین حیایی در کنار نیوشا ضیغمی برای "آدم باش"
مهربانی آنجلینا جولی برای طرفداری که از شوق دیدنش گریه می کرد
وضیعیت مساعد رضا داوودنژاد بعد از یک عمل دیگر