باید در مجموعه‌ی ساختار فیلم كه بازیگر یكی از اجزای آن محسوب می‌شود در جست‌وجوی مخاطب بود نه آن‌كه فیلم صرفا ویترینی برای عرضه‌ی قد و بالا و...


 

ویترین عرضه‌ قد و بالا و چشم‌های رنگی بازیگران؛ تورم 30 درصدی؛ تخته‌كردن در ِسینما
 بحث دستمزد بازیگران سینمای ایران این روزها حسابی داغ شده و خوشبختانه موضوعی كه تا یكی دو سال پیش از اخبار پشت‌پرده و اسرار مگوی سینمای ایران بود، دارد به موضوعی برای حرف و جدل و اظهارات چهره‌های مختلف و صاحب‌نظر در این زمینه تبدیل می‌شود. در این گزارش سه بازیگر كه یكی جوان اول محبوب دو دهه پیش سینمای ایران بود و دو نفر دیگر از چهره‌های محبوب این روزها هستند، دراین زمینه حرف‌های جالبی زده‌اند...
بیژن امكانیان: سینما صرفا ویترینی برای عرضه‌ قد و بالا و چشم‌های رنگی بازیگران نشود
دستمزد بازیگران را نمی‌توان با دستورالعمل كنترل كرد. این بازیگر سینما این فرآیند را بسیار پیچیده‌تر از یك دستورالعمل دانست و اظهار داشت: در سال‌های قبل هم وزارت ارشاد چنین دستورالعمل‌هایی را می‌داد كه عملا كارساز نشد. مسئله اصلی عرضه و تقاضا است و به جای دستورالعمل‌های مشخص بهتر است راهكاری در نظر گرفته شود كه این روند به یك برنامه‌ریزی زیربنایی نیاز دارد.
امكانیان معتقد است: این نگرش تهیه‌كنندگان كه در پرفروش‌بودن فیلم بازیگر موثر است باید تعدیل شود و باید در مجموعه‌ی ساختار فیلم كه بازیگر یكی از اجزای آن محسوب می‌شود در جست‌وجوی مخاطب بود نه آن‌كه فیلم صرفا ویترینی برای عرضه‌ی قد و بالا و چشم‌های رنگی بازیگران بشود.
این بازیگر با اشاره به فیلم «دعوت» گفت: این فیلم كه این روزها درحال اكران است، اتفاقا از محل بازیگرانی كه برای فروش از آن‌ها استفاده شده بهره‌ای به لحاظ مخاطب نمی‌برد چه بسا برعكس، سبب لطمه به فروش فیلم شود و این شناخت تماشاگر از كارگردان و مضمون متفاوت آن است كه فروش فیلم را بالا برده است.
امكانیان اظهار داشت: مجموعا این دستورالعمل تنها شاید در سینمای ایران شامل یك یا حداكثر دو نفر شود كه می‌توانند در فروش فیلم بدون توجه به ساختار خود فیلم تا حدود قابل توجهی موثر باشند. لذا برای استثنائاتی از این قبیل كه عمر آن هم پایدار نیست معمولا دستورالعمل كاربردی ندارد و بهتر است به آن تكیه نكرد.
وی با تأكید بر این كه این راهكار به یك پشتوانه اساسی نیاز دارد تصریح كرد: پشتوانه‌ی اصلی خود تهیه‌كنندگان هستند و گمان نمی‌كنم سینمای ما و خود تهیه‌كنندگان به خصوص آن‌هایی كه به سینمای بدنه تعلق دارند به معنای واقعی به این قانون تن دهند.
هانیه توسلی: تورم سالی 30 درصد رشد می‌كند
هانیه توسلی گفت: وقتی بلیت سینماها گران می شود و یا تورم سالی 30 درصد رشد می كند نمی شود انتظار داشت كه دستمزد بازیگر همان چیزی باشد كه سال پیش بوده و به نسبت همان طبیعتا به طور نرمال دستمزد بازیگران گران می شود. توسلی در خصوص نظام‌مند كردن دستمزد بازیگران سینمای ایران، اظهار داشت: من شخصا جزو بازیگرانی كه دستمزد بالا می‌گیرند نیستم و دو سال است كه فیلمی بازی نكرده‌ام اما به هر حال من فكر می‌كنم كه وقتی بلیت سینماها گران می‌شود و یا تورم سالی 30 درصد رشد می‌كند، نمی‌شود انتظار داشت كه دستمزد بازیگر همان چیزی باشد كه سال پیش بوده و به نسبت وبه طور نرمال، دستمزد بازیگران هم گران می‌شود.
وی ادامه داد:البته نمی‌دانم برخی دستمزدهای كلان را كه همه از آن‌ها با خبریم، بر چه اساسی است و به اعتقاد من اگر چنین موضوعی صحت داشته باشد، خود تهیه كننده مقصر و مسؤول است كه چنین پولی را پرداخت كرده است.
این بازیگر سینمای ایران تصریح كرد: وقتی تهیه‌كننده‌ای یك دستمزد گران را به یك بازیگر ستاره نمی‌دهد، طبیعی است كه فكر می‌كند با حضور او، فیلمش فروش بیشتری خواهد داشت و شاید هم این موضوع به نفع او است كه این كار را انجام دهد.
توسلی افزود: این موضوع دقیقا مثل یك معامله دو طرفه است كه هر دو طرف در آن سهم دارند و مطمئن باشید هیچگاه تهیه‌كنندگان دستمزدی را به بازیگران نمی‌دهند كه به نفع‌شان نباشد.
وی تصریح كرد: ممكن است كه بازیگر صرفا به دلیل ستاره بودن و تعیین كننده بودن‌ باعث شود تهیه‌كننده‌ای پول خوبی به او بدهد، ولی موضوع در مورد بازیگران دیگری كه ستاره نیستند، فرق می كند و خود تهیه كننده تشخیص می‌دهد براساس نوع فیلم و آن شكلی كه فیلم دارد، باید چقدر دستمزد بدهد.
این بازیگر سینمای ایران در خاتمه اظهار داشت: به اعتقاد من هرچند هم كه بگویند این موضوع را می‌خواهند نظام‌مند كنند، بازهم این اتفاق نخواهد افتاد، چرا كه اینجا دقیقا مسأله عرضه و تقاضا مطرح است و تا زمانی كه تهیه كننده به حضور یك بازیگر ستاره در فیلمش احتیاج داشته باشد طبیعتا دستمزد مورد نظر او را پرداخت می‌كند.
حامد بهداد: بهتر است در این سینما را زودتر تخته كنند
حامد بهداد در خصوص نظام مند كردن دستمزد بازیگران سینمای ایران گفت: سینما بازیگر می‌خواهد و با بازیگر زنده است، دوستان اگر به این واقعیت معتقدند، باید منطقی‌تر در این خصوص تصمیم‌گیری شود. حامد بهداد با بیان مطلب فوق اظهار داشت: من فكر می‌كنم دستمزدهای بازیگران نه تنها نظام مند نخواهد شد بلكه خود تهیه‌كنندگان برای بازیگران سرو دست می‌شكنند و قوانینی را كه خودشان در صورت نظام‌مند شدن وضع می‌كنند، خواهند شكست.
وی افزود: من فكر می كنم باید یك مقدار زمان باید بگذرد و قوانینی در این خصوص وضع شود و باید دید كه چه اتفاقی رخ خواهد داد و آیا این نظام‌مند كردن كه دوستان از آن حرف می‌زند اتفاق خواهد افتاد یا خیر؟
این بازیگر جوان سینمای ایران تصریح كرد: من فكر می كنم دستمزد بازیگران سینمای ایران بسیار كم است و شاید گفتن این جمله درست نباشد اما واقعا یك بازیگر درجه یك در این ممكلت مانند یك گدا زندگی می‌كند!
بهداد خاطرنشان كرد: مگر از فوت خسرو شكیبایی چقدر می‌گذرد؟ وضعیت هنرمندی به این بزرگی باید بسیار شكوهمندتر از این می‌بود و برای
من اصلا قابل قبول نیست كه ستاره‌های سینما در چنین وضعی زندگی كنند.
وی ادامه داد: بازیگر نباید برای این كه زندگی خودش را اداره كند در ده فیلم بازی كند. بازیگر ستاره باید سالی یك فیلم بازی كند و بقیه سال را باید یا استراحت و یا تحقیق، مطالعه و پژوهش كند.
بهداد تصریح كرد: در همین كشور تركیه در همسایگی ما به بازیگران دستمزدهای میلیون دلاری می‌دهند اما متأسفانه در ایران انگار می‌خواهند به بازیگر صدقه بدهند.
این بازیگر گفت: به نظر من اگر قرار است بازیگران از همین پول ناچیزی هم كه هیچ‌ ضمانت جانی و مالی برایش وجود ندارد، چشم‌پوشی كنند، پس بهتر است در این سینما را زودتر تخته كنند!
این بازیگر سینمای ایران ادامه داد:به دلار مقایسه كنید ببینید بازیگران سینمای ایران چقدر دستمزد می‌گیرند... من خودم را مثال نمی‌زنم و سوپراستارها را می‌گویم. ببینید حتی یك سوپر استار به دلار چقدر دستمزد می‌گیرد. اگر یك بازیگر و سوپر استارها در حد یكسال در هیچ فیلمی بازی نكنند، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ خود تهیه كنندگان قانونی می‌گذارند تا قوانین تصویب شده خودشان را بشكنند.
وی افزود:سینمای ایران در همین حالت هم فروش مطلوبی ندارد و احتیاج به بازیگران و سوپراستارهای خود دارد تا سرپا بماند، حال اگر سوپراستارها كنار بمانند، چه بلایی سر سینما خواهد آمد؟ این سوالی است كه جواب آنرا فقط باید تهیه كنندگان بدهند.
بازیگر فیلم «دایره زنگی» و «روز سوم» گفت: اگر به عنوان مثال بازیگران خوب سینما را بایكوت كنند چه اتفاقی خواهد افتاد؟ اگر بازیگری مثل پرویز پرستویی سركار نرود چند پروژه سینمایی خواهد خوابید؟ بنابراین سینما بازیگر می‌خواهد و با بازیگر زنده است، دوستان اگر به این موضع اعتقاد ندارند كه می‌توانند در سینما را ببندند اما اگر به آن معتقدند، باید منطقی‌تر در این خصوص تصمیم‌گیری كنند.
بهداد خاطر نشان كرد: متاسفانه این موضوع وجود داشته و دارد كه آینده بازیگران تأمین نیست اما اگر دوستان معتقدند كه باید دستمزدها نظام‌مند شود، باید یكسری قوانین وضع شود كه خود تهیه‌كنندگان آن موقع متوجه شوند كه چه اتفاقی رخ داده است، چرا كه به نظر من توسط خود تهیه كنندگان، راهی برای افزایش دستمزد پیدا خواهد شد.
این بازیگر جوان سینمای ایران تصریح كرد: به نظر من سینمای ایران جایی نیست كه بخواهیم در آن صحبت از نظام‌مند كردن چیزی را مطرح كنیم.
وی ادامه داد:مگر حداكثر دستمزد در سینمای ایران چقدر است؟ دستمزد بازیگران درسینمای تركیه بین یك میلیون تا سه میلیون دلار است كه چیزی در حدود 1 تا 3 میلیارد تومان به پول ما می شود اما آیا هیچ بازیگری چنین پولی را در سینمای ایران گرفته است؟
بهداد افزود :دستمزد 70 میلیونی كه عنوان می‌كنند محمدرضا گلزار دریافت كرده مگر در مقابل فروش میلیادری فیلم‌هایش چقدر است؟ 70 میلویون در مملكت ما تنها پول خرید وسائلی مثل ماكروویو یا یخچال و فریزر و خورده‌ریزهای زندگی است و چیزی نیست كه بخواهیم اینقدر این موضوع را حاد كنیم و به اصطلاح شلوغش كنیم.
بازیگر «بوتیك» و «كافه ستاره» در خاتمه اظهار داشت: اصولا من در چنین موقعیت‌هایی احساس خطر نمی‌كنم و معتقدم كه باید منتظر ماند و دید كه چه چیزی پیش می‌آید، اما تهیه‌كنندگان بدانند كه چه دستمزد ما را كم كنند چه زیاد، چه بدهند و چه ندهند، ما می‌مانیم و كار خودمان را خواهیم كرد.
 
 
 
 
 
گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ 
www.seemorgh.com/culture
منبع: جام جم آنلاین