اما سر و کله موش‌ها خیلی وقت است که توی کارتون‌ها پیدا شده. از همان ابتدا که والت دیسنی شروع به کار کرد، میکی ماوس را به همه بچه‌ها معرفی کرد تا...
 
 سینما، موش داره
ما خیلی موش نمی‌بینیم؛ یعنی اصلا ً موش از آن حیواناتی نیست که دائم توی دست و بال ملت پلاس باشد. بیشتر جالبی‌شان وقتی است که یکهو توی یک آشپزخانه ظاهر می‌شوند و جیغ خانم خانه را در می‌آورند؛ صحنه ای که بارها در فیلم‌های کمدی دیده ایم. اما سر و کله موش‌ها خیلی وقت است که توی کارتون‌ها پیدا شده. از همان ابتدا که والت دیسنی شروع به کار کرد، میکی ماوس را به همه بچه‌ها معرفی کرد تا نشان بدهد این موجود کوچولویی که به کثیفی و ترسناکی معروف است، خیلی با مزه و مامانی است. بعد از آن بود که موش شد عضو ثابت کارتون‌های دیسنی و باقی کمپانی‌ها و تا ایران هم آمد؛ از موش‌های بازیگوش سیندرلا بگیرید تا گونزالس، موش مکزیکی‌ای که ما کمتر آن را در تلویزیون دیده‌ایم. اما این وسط بعضی از موش‌ها معروف‌تر از بقیه هستند و بدجوری خودشان را به سینما گره زده‌اند.

میکی

میکی اولین موشی بود که به سینما معرفی شد. آن موقع والت دیسنی تازه این موش کوچک و بامزه را طراحی کرده بود و خودش مطمئن بود که به زودی میکی به همراه دوستش مینی تمام دنیا را می‌گیرند.
میکی سال 1928 معرفی شد و آن قدر محبوب شد که هنوز هم شرکت دیسنی آن را به عنوان نماد خودش معرفی می‌کند. اوایل اسم میکی، مورتیمور بود و فقط 6 سال طول کشید تا تبدیل شود به یک ستاره. میکی برای دیسنی آمد داشت، به قدری که فیلم‌های کارتونی‌اش بعد از آن، بی‌سابقه‌ترین فروش‌های سال را داشتند.

جری

 بی تردید تام و جری معروف ترین کارتونی است که ساخته شده و هنوز هم بیننده و طرفدار دارد. سازندگان آنها حتی از ظریف‌ترین جزئیات هم نمی‌گذشتند و همین باعث شد که با وجود رقبایی مثل والت دیسنی، 7 بار اسکار را به جیب بزنند. جری را زوج معروف ‌هانا بارابارا خلق کردند؛ یک موش باهوش که بزرگ‌ترین مشکلش تام بود؛ یعنی همان گربه‌ای که با وجود زور زیادش دائم از جری شکست می‌خورد. تام و جری اولین بار سال 1940 ساخته شد و تا سال 1985، دقیقا ً 108 قسمت از این مجموعه ساخته شد. بعدها که ‌هانا و باربارا از کمپانی مترو گلدن مایر جدا شدند، تام و جری باز هم ساخته شد اما هیچ وقت محبوبیت سری اول را پیدا نکرد. سال 1945 جری به تنهایی چند دقیقه در فیلم «لنگرها را بکشید» بازی کرد. سال‌های 1992 و 2001 هم 2 فیلم بلند سینمایی از تام و جری ساخته شد که باز به به پای تام و جری‌ هانا و باربارا نرسید.

 استوارت

استوارت به اندازه بقیه موش‌ها در ایران معروف نشد اما جزو موش‌های مهم تاریخ سینماست؛ یک موش سفید که درست مثل آدم‌ها لباس می‌پوشد. قصه استوارت را سال 1945 ای بی وایت نوشت. داستان درباره خانواده‌ای است که بچه دوم آنها موش است. موش بودن فرزند خانواده، هم خوب است و هم بد و داستان درباره این خوبی‌ها و بدی‌ها حرف می‌زند. از روی داستان پر طرفدار استوارت لیتل 3 فیلم ساخته شده که البته دقیقا ً منطبق بر داستان نیستند. استوارت بین آدم‌ها زندگی می‌کند و با آنها حرف می‌زند. مشکل فقط کوچکی اوست، درست مثل بندانگشتی در قصه‌های خودمان.

 راتاتویی

راتاتویی فوق العاده است؛ هم خودش هم داستانش. یک موش عاشق آشپزی در پاریس اصلا ً سوژه‌ای نیست که بشود به راحتی از کنار آن عبور کرد. رمی ‌خانواده‌اش را در فاضلاب گم می‌کند و اتفاقی پایش به آشپزخانه  یک رستوران باز می‌شود. والت دیسنی با ساخت راتاتویی به دنیا ثابت کرد که هنوز حرف اول انیمیشن را در دنیا می‌زند. داستان به همراه فضاسازی‌های عالی تصویری همراه شده تا رمی ‌و آشپزخانه‌اش، هم با یک فروش 620  میلیون دلاری گیشه‌ها را درو کنند و هم اسکار سال 2007 را بگیرند.

مدرسه موش‌ها

در ایران هم موش‌ها جزو محبوب ترین شخصیت‌ها هستند. سال 60 بود که مرضیه برومند به فکر استفاده از موش برای تشویق بچه‌ها به مدرسه رفتن افتاد. سری اول فقط 11 قسمت از مدرسه موش‌ها ساخته شد ولی آن قدر از آن استقبال شد که پخشش تا سال 63 ادامه پیدا کرد. فیلم سینمایی «شهر موش‌ها» هم همان سال 63 ساخته شد و سال 64 با فروش یک میلیون و 200 هزار تومان، رکوردی به دست آورد که تا سال‌ها بی سابقه بود.
      
 گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture
منبع: هفته نامه همشهری جوان/شماره 211/نسیم مرعشی
بازنشر اختصاصی سیمرغ
 
مطالب پیشنهادی:
به یاد موفق‌ترین برنامه عروسکی تلویزیون
شباهت‌های آخرین موش‌های دنیای سینما
مروری بر صداپیشگان «قصه دسپرو»
هنر، بازی، اختراع
گزارش تصویری از انیمیشن بسیار زیبای "بالا"