وضع قانون برای حضور فیلم‌های ایرانی در جشنواره‌های خارجی
یک کارگردان سینما با اشاره به لزوم قانونمندی حضور فیلم‌های ایرانی در جشنواره‌های خارجی، گفت: اگر بیان انتقاد در فیلم‌هایمان منصفانه باشد، می‌توانیم همین آثار را در عرصه بین‌الملل ارائه کنیم.

«حمید بهمنی» کارگردان سینما در گفت‌وگو با خبرنگار سینمایی فارس در ارزیابی خود از حضور فیلم‌های ایرانی در جشنواره‌های خارجی، بیان داشت: اگر محصولات فرهنگی ایران به شکل صحیح به خارج از کشور ارسال شود، خیلی خوب است، اما قرار نیست در راستای ارسال فرهنگ‌مان، به خودشیفتگی و غرب‌زدگی دچار شویم.

وی ادامه داد: متاسفانه اکثر جشنواره‌هایی که در غرب طراحی شده، جز در سیطره امپریالیسم نیست، بنابراین باید در این مورد خیلی دقت شود. به عنوان مثال ما فیلم «جدایی نادر از سیمین» را به اسکار فرستادیم، فیلمی که به جهت فرهنگی، دینی و اجتماعی دچار مشکل است و ‌جشنواره‌ پذیرای فیلم نیز کاملا آمریکایی-صهیونیستی با نگاهی ویژه بود، البته نمی‌توان توقع داشت فیلمسازان فیلم‌ها‌ی‌شان را به این جشنواره‌ها نفرستند. حتی برخی فیلمسازان از این موضوع سوءاستفاده می‌کنند و فیلم‌های سیاه‌نمایی خود را به این‌گونه جشنواره‌ها ارسال می‌کنند.



* بسیاری از جشنواره‌های خارجی در رصد تولیدات سینمای ایران

کارگردان فیلم سینمایی «غریبه» در ادامه توضیحات خود اظهار داشت: بسیاری از جشنواره‌های خارجی به رصد تولیدات سینمای ایران و تحلیل فرهنگی جامعه ایران در جشنواره‌های خارجی می‌پردازند؛ چراکه غربی‌ها نمی‌توانند در اذهان عمومی و فرهنگ مردم ایران دست ببرند، اما می‌توانند در تولیدات فرهنگی ایران تاثیر بگذارند.

بهمنی در ادامه افزود: در این راستا خیلی راحت می‌توان نگاه غربی و جشنواره‌ای را به سینما تحمیل کرد، زیرا سینما هنری است که بستر اصلی آن در غرب شکل گرفته، البته من معتقدم ارسال فیلم‌های ایرانی به جشنواره‌های خارجی به خودی خود بد نیست، اما اگر قرار باشد آن فیلم باعث شود ایرانی و تفکر ایرانی از اوج به سطح کشیده شود و از نمایش یک فیلم سوءاستفاده شود و فرهنگ ایرانی اندیشه و ارزش‌‌های ایرانی را زیر سوال ببرند، حضور در جشنواره‌های خارجی ارزشی ندارد.

 

‌* برای حضور فیلم‌های خود در جشنواره‌های خارجی قانون وضع کنیم

 این کارگردان سینما ادامه داد: یکی از الگوهایی که می‌توان در مورد حضور فیلم‌‌های ایرانی در جشنواره‌های خارجی مطرح کرد، این است که اگر یک جشنواره خارجی فلان فیلم ما را می‌خواهد، باید در کنارش دو فیلم ارزشی ما را هم بپذیرد. در حقیقت ما می‌توانیم قانون تعیین کنیم، چون آن‌ها از ما فیلم می‌خواهند، نه ما از آن‌ها.

بهمنی خاطرنشان کرد: امروزه برخی فیلمسازان که نمی‌توانند برای نمایش فیلم خود در ایران مجوز بگیرند، به سودای موفقیت و ماندگاری در خارج از مرزها، فیلم‌های خود را به جشنواره‌های خارجی می‌فرستند و آنجا هم اگر فیلم با استقبال رو به رو شود که دیگر هیچ. این فیلمسازها باورشان می‌شود که فیلمسازهای خوبی هستند و به انحطاط کشیده می‌شود.

 

‌* رسانه‌ها لزوم قانون‌مندی حضور فیلم‌های ایرانی در جشنواره‌های خارجی را مطرح کنند

این سینماگر ادامه داد: تمام فیلم‌های ایرانی برای حضور در عرصه بین‌الملل باید مراحل قانونی را طی کنند،‌ حال اگر قانون خاصی در این میان وجود ندارد، باید رسانه‌های مختلف دیداری، شنیداری، نوشتاری به این ماجرا دامن بزنند و طرح موضوع کنند و به عنوان یک موضوع کلان خواستار تعیین قانون خاص و مشخصی در این رابطه شوند.

بهمنی افزود: اگر همگرایی و تعامل بین مسئولان فرهنگی و فیلمساز شکل بگیرد، مسیر فیلمسازی در مسیری جز مدل‌های فرمایشی قرار می‌گیرد و آن موقع است که انتقاد بر محور انصاف در فیلم‌ها نمود پیدا می‌کند و حضور فیلم‌ها در جشنواره‌های خارجی با این خروجی، نه تنها مشکل‌ساز نبوده، بلکه مفید خواهد بود.

وی در ادامه توضیح داد: برای نمونه فیلم «بچه‌‌های آسمان» مجید مجیدی فقر را در برابر عزت قرار می‌دهد و این فیلم داستان خانواده‌ای است که از شدت فقر توان خرید یک کفش را ندارند، اما آن‌قدر خویشتن‌داری می‌کنند تا بالاخره کفش تهیه می‌شود. اگر بخش پایانی فیلم را حذف کنیم، ملت ایران گرسنه و پابرهنه نشان داده می‌شوند که حتی توان خرید یک کفش برای کودک خود را ندارند، اما ما می‌بینیم که چنین برداشتی از فیلم نمی‌شود، اگر فیلم‌ها در دایره انصاف و انتقاد باشد می‌توان همین‌ها را ارسال کرد.




گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture
منبع:farsnews.com


مطالب پیشنهادی:
جایزه اصلی جشنواره فیلم «مانهایم» آلمان در دستان نیکی کریمی
رونمایی از رمان مجید قیصری‌ با لعنت بر صادق هدایت!
موفق‌ترین بازیگران سینمای جهان در گیشه کدام‌اند؟
اندیشه فولادوند در «چاله»
پس از پخش سریال " حریم سلطان " کتابهای تاریخ عثمانی در بازارهای ایران نایاب شد