شهر تاریخی مذهبی جهرم با بیش از چند صد هکتار وسعت بافت تاریخی، جایگاه ویژه‌ای را در میان شهرهای تاریخی ایران دارد؛ اما در حال حاضر جز خانه....
 
نزدیک به 50 خانه تاریخی در بافت تاریخی شهرستان جهرم از توابع استان فارس تخریب شد. گفته می‌شود این خانه‌ها به بهانه تعریض معابر توسط شرکت نوسازی و بهسازی بافت‌های فرسوده، در محله‌های مختلف شهر تخریب شده است. این درحالی است که جهرم دارای خانه‌های ارزشمند تاریخی زیادی است که تاکنون ثبت ملی نشده‌اند.  
خبرگزاری میراث فرهنگی ـ گروه میراث فرهنگی ـ خانه‌های تاریخی به همراه آثار ارزشمندی چون حمام گازران که دارای قدمتی 400 ساله است، بدون آنکه ثبت شود در بافت تاریخی جهرم رها شده‌اند. هم اکنون بسیاری از این خانه ها به بهانه عریض سازی معابر توسط شرکت نوسازی و بهسازی بافت‌های فرسوده تخریب شده‌اند.
 
به گزارش CHN در نقشه طرح تفضیلی شهرستان جهرم بسیاری از آثار تاریخی از جمله خانه‌های تاریخی با سبک معماری ویژه، به فضای سبز اختصاص داده شده و شرکت نوسازی و بهسازی بافت‌های فرسوده صرف‌نظر از کار کارشناسی به تخریب حمام و خانه‌های تاریخی تحت عنوان عریض سازی معابر پرداخته‌است.
 
«علیرضا گل‌گلی»، رئیس انجمن معماران ایران و مدیر طرح ملی مستندسازی خانه‌های تاریخی ضمن تایید این خبر افزود: «بافت تاریخی جهرم و محلات قدیمی آن، در ماه‌ها و سال‌های اخیر شاهد عملیات تخریبی گسترده‌ای بوده است که به نام نوسازی و بهسازی انجام می‌شود بطوری که تخریب‌های اخیر نگرانی‌های فراوانی را بین کارشناسان حفاظت از بافت‌های تاریخی به وجود آورده است.»
 
گل‌گلی افزود: «شهر تاریخی مذهبی جهرم با بیش از چند صد هکتار وسعت بافت تاریخی، جایگاه ویژه‌ای را در میان شهرهای تاریخی ایران دارد؛ اما در حال حاضر جز خانه طوفان که به میراث فرهنگی اهدا شده و قرار است تبدیل به اداره میراث فرهنگی جهرم شود هیچ خانه تاریخی به ثبت نرسیده و بسیاری از خانه ها در طرح تفضیلی شرکت نوسازی و بهسازی در نوبت تخریب قرار دارند.»
 
وی با تاکید بر اینکه بافت‌های تاریخی شهرها، گنجینه‌های گرانبهایی از تاریخ و فرهنگ هر کشور هستند، افزود: «بافت‌های تاریخی کانون و هسته شهرها به حساب می‌آیند و حیات بافت‌ها مایه بسیاری از آداب و رسوم موجود و نیز رونق اقتصادی شهر و منطقه بوده است.»
 
وی گفت: «فضاها و بناهای تاریخی نتیجه طرز تفکر و جهانبینی اکثریت آن جامعه را به نمایش می‌گذارند و از این رو یک روند منطقی در جهت تکامل و توسعه، نگرش، ابزار و مفاهیم مورد نیاز را در اختیار نسل‌های بعد قرار می‌دهند.»
 
جهرم با نام قدیم گهرم به معنای زمین گرم بوده است.این شهر از شهرهای قدیم استان فارس است که در 192 کیلو متری جنوب شرقی شیراز در دامنه کوه مرتفعی بنام البرز قرار دارد. با توجه به اینکه استان فارس خاستگاه تمدن دو امپراتوری هخامنشی و ساسانی بوده، لذا بررسی ساختار تاریخی شهرستان جهرم در این چهار چوب اهمیت دارد.
 
در شاهنامه فردوسی نام جهرم در زمان داریوش سوم، آخرین پادشاه هخامنشی، آمده است. در این زمان بین داریوش و اسکندر جنگ سختی در می‌گیرد و داریوش سخت شکست می‌خورد و به جهرم پناه می آورد. در جنگ دوم که بین داریوش آخرین پادشاه هخامنشی و اسکندر مقدونی رخ می دهد، داریوش شکست خورده و از آنجا که به نظر می‌رسد در آن زمان جهرم مکان امنی بوده، به آنجا پناه می‌برد. بعد از آن فردوسی ادامه می دهد که داریوش از جهرم به شهر استخر می‌رود و سپس در آنجا لشکر بزرگی جمع آوری می‌کند و برای جنگ سوم با اسکندر آماده می‌شود.
 
 
گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture
منبع: chn.ir