تکیه بر باد
«تکیه بر باد» درباره دختری به نام عاطفه است که با قبول شدن در دانشگاه از شیراز به تهران آمده است و این مسئله سرآغاز اتفاقات گوناگونی است که...
 شبکه تهران از ماه رمضان سال 80 تا به امسال مجموعه‌های متنوع "یادداشت‌های کودکی"، "پشت کنکوری‌ها"، "رانت‌خوار کوچک"، "رسم عاشقی"ٰ، "برای آخرین بار"ٰ، "بوی خوش زندگی"، "شکرانه"، "مامور بدرقه"، "نون و ریحون" و "تکیه بر باد" را تهیه کرده است.
به گزارش خبرنگار مهر، شبکه تهران مجموعه "یادداشت‌های کودکی" را به کارگردانی پریسا بخت‌آور، نویسندگی محمدرضا فاضلی و بازنویسی اصغر فرهادی برای ماه رمضان سال 80 تهیه کرد. در این مجموعه سیروس گرجستانی، حمیده خیرآبادی، مهرانه مهین ترابی، احمد قدکچیان، رامین ناصرنصیر و امیر نوری به ایفای نقش پرداختند.
* خلاصه داستان:
داستان این مجموعه در خانه‌ای قدیمی در تهران اتفاق می‌افتد که تمام ساکنین‌اش آنجا را ترک کرده و سال‌ها است در خارج از کشور زندگی می‌کنند. تنها زن و شوهر میانسال سرایدار در خانه مانده‌اند. روزی جوانی در می‌زند و با ارائه نشانه‌هایی یادآور می‌شود که جزو آخرین کودکانی بود که در این خانه خردسالی‌اش را گذرانده و حالا بعد از سال‌ها بازگشته تا داستان نیمه‌کار‌ه‌اش را که مربوط به کودکی‌اش در این خانه بوده، در فضای ساکت خانه به پایان برساند.
 
* حاشیه‌ها:
- این نخستین مجموعه طنز بود که به مناسبت ماه رمضان از شبکه تهران پخش شد. همچین اولین کارگردانی پریسا بخت‌آور بود.
- وقتی مجموعه "یادداشت‌های کودکی" ساخته شد، به دلیل اینکه اصغر فرهادی مشاور کارگردان بود، اکثراً این مجموعه را کار او می‌دانستند و نه همسرش پریسا بخت‌آور.

نمایی از مجموعه "تکیه بر باد"
 
شبکه تهران مجموعه تلویزیونی "پشت کنکوری‌ها" را به کارگردانی پریسا بخت‌‌آور، به نویسندگی محمدرضا فاضلی و بازنویسی اصغر فرهادی برای ماه رمضان سال 81 تهیه کرد. در این مجموعه رضا داودنژاد، برزو ارجمند، رامین ناصر نصیر، علی عباس صادقی، محمدرضا رضایی، سیما گرجستانی، محمدرضا نوروز، محسن قاضی مرادی، رضا بنفشه‌خواه و مریم امیرجلالی به ایفای نقش پرداختند.
 
* خلاصه داستان:
داستان این مجموعه درباره پنج جوان پشت کنکوری‌ است که در خانه‌ای متروک مشغول به درس خواندن هستند.
 
* حاشیه‌ها:
- این مجموعه که دومین تجربه کارگردانی پریسا بخت‌آور است که سال قبل از آن هم مجموعه "یادداشت‌های کودکی" را برای ماه رمضان شبکه تهران ساخته بود.
- زمانی که بخت‌آور "یادداشت‌های کودکی" را ساخت، اصغر فرهادی به عنوان مشاور کارگردان بود و همه ساخت این مجموعه را به او نسبت داده بودند. به همین دلیل در مجموعه "پشت کنکوری‌ها" طی گفتگوهایی که با نشریات داشت، اعلام کرد هیچ نقشی در مجموعه "پشت کنکوری‌ها" ندارد و فقط فیلمنامه را قبل از شروع تصویربرداری بازنویسی کرده است.
- مجموعه "پشت کنکوری‌ها" جزو مجموعه‌های پرمخاطب سال 81 شد.
- این مجموعه مانند دیگر مجموعه‌های فرهادی در لوکیشن "داستان یک شهر" و "یادداشت‌های کودکی" که بخشی از آن دفتر اصغر فرهادی است، تصویربرداری شده است.
شبکه تهران مجموعه "رانتخوار کوچک" را به کارگردانی حسین سهیلی‌زاده و نویسندگی محمدرضا فاضلی برای ماه رمضان سال 82 تهیه کرد. در این مجموعه سیروس گرجستانی، آتیلا پسیانی، رضا فیاضی، رضا بنفشه‌خواه، داریوش اسدزاده، محمد مختاری، رضا توکلی، امیر زریوند، سحر ولدبیگی و محمدرضا هدایتی بازی کردند.
 
* خلاصه داستان:
این مجموعه روایتگر کارمندی به نام اشترخانی است که قصد دارد برای ساخت منزلش از اداره‌ای که در آن مشغول است، وامی دریافت کند و در این راه با مشکلاتی رو به رو می‌شود.
 
* حاشیه‌ها:
- نام این مجموعه ابتدا "اشترخانی دات کام" بود، اما بعد به نام "رانتخوار کوچک" تغییر کرد و بعد از پخش چند قسمت بنا به پیشنهاد فرهنگستان ادب فارسی به "افزونه خواه کوچک" تغییر نام داد.
 

نمایی از مجموعه "نون و ریحون"
 
شبکه تهران مجموعه "رسم عاشقی" را به کارگردانی سعید سلطانی، تهیه‌کنندگی اسماعیل عفیفه و نویسندگی سعید رحمانی برای ماه رمضان سال 83 تهیه کرد. در این مجموعه سروش صحت، لاله اسکندری، محمود عزیزی، مینا جعفرزاده، افسانه پاکرو و فرهاد بشارتی به ایفای نقش پرداختند.
 
* خلاصه داستان:
این مجموعه روایتگر یک قصه عشق سیاسی است که در آن پیرمردی، دختری به نام طوبی را برای وصلت با ابراهیم خان به تهران می‌برد. در بدو ورود اراذل واوباش قصد جان آنها را می‌کنند، اما جوانی به نام یوسف با اوباش درگیر می‌شود و آنها را فراری می‌دهد. پیرمرد که در آستانه مرگ  است، طوبی را به یوسف می‌سپارد تا از او مواظبت کند. پیرمرد می‌میرد و برای یوسف ماجرایی آغاز می‌شود.
 
* حاشیه‌ها:
- این اولین بار بود که در ماه رمضان مجموعه‌ای تاریخی که مضمونی هم با ماه رمضان داشته باشد، ساخته شد، اما دکورهای این مجموعه خیلی سطحی ساخته شده بود و خودرویی که برای این مجموعه استفاده شده بود، سنخیتی با سال 1320 نداشت. علاوه بر آن مجموعه به اتفاقات گندم پرداخته بود، اما جنس گونی‌ها امروزی بود!
- این اولین مجموعه مناسبتی سعید سلطانی بود و عزت الله ضرغامی به عنوان اولین مجموعه مناسبتی از این پروژه بازدید کرد.
- پیشنهاد بازی به سروش صحت بعد از موفقیت او در فیلم "نان و عشق و موتور 1000" که نقش یک لمپن را به خوبی بازی کرده بود داده شد تا در این مجموعه هم نقش یک جاهل دهه 20 را بازی کند، اما ساختار ضعیف و شخصیت‌پردازی نامناسب مانع از موفقیت او در این مجموعه شد.
 
شبکه تهران مجموعه "برای آخرین بار" را به کارگردانی اکبر منصور فلاح و تهیه‌کنندگی صدیقه صحت برای ماه رمضان سال 84 آماده کرد. در این مجموعه امیر جعفری، یوسف تیموری، جمال اجلالی، سحر زکریا، شهره سلطانی، آرام جعفری، رامتین خداپناهی، مهدی امینی‌خواه، فرزاد حسنی، حسن اسدی، گیتی معینی، مینا جعفرزاده و ناصر گیتی‌جاه به ایفای نقش پرداختند.
 
* خلاصه داستان:
مجموعه "برای آخرین بار" روایتگر جوانی به نام اسی است که برای عبرت دیگران از سوی صاحب کارش قندی از کار اخراج می‌شود. اسی در خلوت شبانه جلو صاحب کار خود را می گیرد و دست به دامان قندی می‌شود تا دوباره به کار برگردد، ولی با او درگیر می‌شود و قندی بیهوش می شود و اسی به گمان اینکه او مرده، با ماشینش فراری می‌شود.
 
* حاشیه‌ها:
- "برای آخرین بار" باعث شد اختلاف قاسم جعفری و اکبر منصور فلاح به پایان برسد و آنها بار دیگر در مقام تهیه‌کننده و کارگردان با هم همکاری داشته باشند.
 
شبکه تهران مجموعه "بوی خوش زندگی" را به کارگردانی و نویسندگی علی شاه‌حاتمی و تهیه‌کنندگی حسین صابری در ماه رمضان سال 85 تهیه کرد. در این مجموعه مجید صالحی، پویا امینی، یوسف مرادیان، مجید حاجیزاده، خشایار راد، رضا ناجی، پوراندخت مهیمن، کاوه سماکباشی، نگار فرهمند، آتوسا گودرزی، عباس بیگدلی و محمدرضا حسین قانع حضور داشتند.
 
* خلاصه داستان:
این مجموعه که وقایع آن در ماه رمضان اتفاق می افتد از خانه‌‌ای آغاز می‌شود که چهار شخصیت داستان در آن زندگی می کنند. عمو رستم با بازی رضا ناجی پیرمردی آپاراتچی است که خانه خود را به سه دانشجو به نام های مجتبی، رضا و سیامک اجاره داده است. در مقطعی از داستان سرقت موتور مجتبی باعث می ‌شود همه برای حل مشکل او به فکر بیفتند ...
 
* حاشیه‌ها:
- بعد از پایان مجموعه "بوی خوش زندگی" از سوی شبکه تهران نشست نقد و بررسی این مجموعه در دفتر تهیه‌کننده گذاشته شد، اما به دلیل خلف وعده شاه حاتمی برگزار نشد. وقتی تهیه‌کننده بعد از گذشت یک ساعت از زمان تعیین شده برای نشست حاضر ‌شد و بدون عذرخواهی به خبرنگاران گفت: "به دلیل مشکلی که برای شاه حاتمی پیش آمد، نتوانستند حاضر شوند."
- شاه حاتمی همزمان با تولید متن را سر صحنه می‌نوشت و ورق ورق دیالوگ‌ها را در اختیار بازیگران قرار می‌داد. البته او قرار بود این مجموعه را برای شبکه یک بسازد، اما بعد از تغییراتی ساخت این پروژه به شبکه تهران منتقل شد.
- نام این مجموعه در ابتدا "همبرگر" بود و برای اولین بار شبکه تهران برای مجموعه‌های خود دست به تبلیغات شهری زد و یک هفته پیش از آغاز پخش مجموعه "بوی خوش زندگی" بیلبوردهای آن را در سطح شهر نصب کرد.
 - مجموعه "روز رفتن" هم قرار بود در ماه رمضان از شبکه تهران پخش شود، به همین دلیل رقابت تنگاتنگی بین این مجموعه و سریال "بوی خوش زندگی" بود، اما مجموعه "روز رفتن" درگیر حوادث زیادی شد. سیدامیر سیدزاده تهیه‌کننده بعد از مدتی با محمدرضا اعلامی کارگردان درگیر شد و او را از پروژه حذف و جواد افشار را برای ادامه کار معرفی کرد. نکته جالب این بود که تهیه‌کننده دلیل حذف اعلامی را نگرفتن زمان بیشتر این سریال در روز اعلام کرده بود، اما افشار هم کار را برای ماه رمضان نرساند.
- محمدرضا اعلامی هم بعد از کنار گذاشته شدنش نامه‌ای به مدیر شبکه تهران نوشت و حتی این نامه را به خبرگزاری‌ها و مطبوعات هم فرستاد، اما نتیجه‌ای نداشت.
 

نمایی از پشت صحنه مجموعه "بوی خوش زندگی"
 
شبکه تهران مجموعه تلویزیونی "شکرانه" را به کارگردانی سعید سلطانی و تهیه‌کنندگی منصور سهراب‌پور برای ماه رمضان سال 86 آماده کرد. در این مجموعه 14 نفر از هنرمندان تاجیک بازی می‌کردند و نقش اول زن آن را یک بازیگر تاجیک به نام شیفا ایفا می‌کرد. پوریا پورسرخ، عاطفه رضوی، حامد بهداد، حسن جوهرچی و مریم کاویانی از دیگر بازیگران این سریال هستند.
 
* خلاصه داستان:
داستان این مجموعه درباره جوانی تحصیلکرده به نام حامد است که اعتقاد به کار و تلاش دارد. در میانه راه پرفراز و فرودی که در تأسیس یک کارگاه تولیدی فراوری دارد، در تنگنای اقتصادی کمکی را از پدرش می پذیرد، اما متوجه می‌شود این پول متعلق به فرد دیگری است که پدرش به او مدیون است و ...
 
* حاشیه‌ها:
- نام این مجموعه ابتدا "وراء" بود و بعد "شکرانه" شد.
- به دلیل حساسیت‌های شبکه عکسی از این پروژه تا قبل از پخش به خبرگزاری‌ها و روزنامه‌ها ارائه نشده، چرا که 14 نفر از بازیگران مجموعه تاجیک بودند.
- "شکرانه" دومین تجربه مجموعه مناسبتی منصور سهراب‌پور بعد از مجموعه "وفا" است. او در این مجموعه همانند "وفا" از پوریا پورسرخ استفاده کرده است.
- ترانه آغازین مجموعه تلویزیونی "شکرانه" با شعری از مولوی و صدای دولتمنداز خواننده مشهور تاجیک و ترانه دوم از اهورا ایمان با صدای دکتر محمد اصفهانی ضبط شده بود. کهن دیری هم موسیقی متن این مجموعه را ساخت.
 
 
نمایی از مجموعه "مامور بدرقه"
 
شبکه تهران مجموعه "مامور بدرقه" را به کارگردانی سعید سلطانی و تهیه‌کنندگی اسماعیل عفیفه برای ماه رمضان سال 87 تهیه کرد و سیروس گرجستانی، مهرانه مهین‌ترابی، جواد رضویان، بهاره رهنما، محسن تنابنده، فرناز رهنما، کیانوش گرامی، حسین توشه، زهره مجابی، ناصر گیتی‌‌جاه، حسین عابدینی در آن بازی کردند.
 
* خلاصه داستان:
این مجموعه روایتگر استوار آصف مامور نیروی انتظامی در حال بازنشستگی است که باید افشین را به جرم حمل مواد مخدر تحویل بازداشتگاه بدهد. اما افشین به کمک شوهر خواهرش فرامرز از دست استوار آصف فرار می‌کند.
 
* حاشیه‌ها:
ـ سلطانی با کارگردانی "مامور بدرقه" سومین سال بود که کارگردانی مجموعه‌های ماه رمضان را تجربه کرد. او سال 86 "شکرانه" را با بازی پوریا پورسرخ، عاطفه رضوی، هوشنگ توکلی، حسن جوهرچی و مریم کاویانی و سال 83 "رسم عاشقی" را با بازی سروش صحت، لاله اسکندری، محمود عزیزی، مینا جعفرزاده، افسانه پاکرو و فرهاد بشارتی ساخت.
ـ با اینکه مجموعه‌های "شکرانه" و "رسم عاشقی" موفقیتی برای شبکه تهران به بار نیاورد و آمار نظرسنجی‌های صدا و سیما نشاندهنده کمترین مخاطب در میان مجموعه‌های دیگر ماه رمضان بود، اما باز هم مدیران شبکه تهران مجموعه رمضان را به سلطانی سپردند.
ـ بهاره رهنما قبل از شروع تصویربرداری مجموعه "مامور بدرقه" در برنامه "مثلث شیشه‌ای" یک خبر غافلگیرکننده به مردم داد و رشیدپور در ادامه صحبت او گفت: مسلماً خانم رهنما در مجموعه ماه رمضان شبکه تهران بازی می‌کند.
ـ برخی مدیران شبکه تهران تصمیم داشتند فیلمنامه "مامور بدرقه" را به علیرضا افخمی بسپرند که شبکه یک سریعتر از آنها اقدام کرد.
این نخستین حضور گرجستانی و مهین‌ترابی در کنار همدیگر بود.
 
شبکه تهران رمضان سال 88 سریال پخش نکرد. این شبکه مجموعه "نون و ریحون" را به کارگردانی فرزاد موتمن، تهیه‌کنندگی محمود رضوی و نویسندگی طلا معتضدی برای رمضان سال 89 تهیه کرد. در این سریال برزو و انوشیروان ارجمند، علی قربانزاده، امیرحسین رستمی، رضا داوودنژاد، مهران رنجبر، شبنم قلی‌خانی، بیتا سحرخیز، ملیکا شریفی‌نیا، گلاره عباسی، داریوش کاردان، فرهاد آییش، سعید پیردوست، فرامرز روشنایی و... به ایفای نقش پرداخته‌اند.
 
*خلاصه داستان:
داستان "نون و ریحون" درباره پنج دوست است  که با هم از کودکی در یک محل بزرگ شده‌اند. دوستی  آنها در طول سال‌ها با افت‌وخیزهای فراوانی همراه بوده است. تا اینکه بر اثر فوت بستگان یکی از آنها، یک حمام به یکی از آن‌ها به ارث می‌رسد .دوستان  تصمیم می‌گیرند حمام را به یک سفره‌خانه سنتی تبدیل کنند. تبدیل یک حمام قدیمی به سفره‌خانه سنتی ماجراهای بسیاری را برای آنها  به وجود می‌آورد تا آنجا که تصمیم می‌گیرند دیگر ازدواج نکنند و...
 
*حاشیه‌ها:
- نام این مجموعه در ابتدا "از پذیرفتن خانواده معذوریم" بود که بعد تغییر کرد.
- این مجموعه منجر به حاشیه‌های فراوانی شد، چرا که بعد از بازدید مرتضی میرباقری معاون سابق سیما از پشت صحنه این سریال او از معاونت سیما رفت و علی دارابی جایگزین شد.
- "نون و ریحون" نخستین تجربه سریال‌سازی فرزاد موتمن کارگردان سینما بود.
- خشایار راد مشاور فیلمنامه بود، اما خواسته بود نامش در تیتراژ زده نشود. او بعد از پخش این مجموعه گفته بود بخشی از شوخی‌های این مجموعه حذف شده بود.
 

 نمایی از مجموعه "برای آخرین بار"
 
شبکه تهران برای ماه رمضان امسال مجموعه تلویزیونی "تکیه بر باد" را  به کارگردانی محمود معظمی و تهیه‌کنندگی حمیدرضا مهدوی آماده کرده است. در این مجموعه فرامرز قریبیان، مهدی فخیم‌زاده، افسانه پاکرو، شهرام عبدلی، بهزاد خداویسی، شراره دولت‌آبادی، فلور نظری و ... بازی می‌کنند.
 
*خلاصه داستان:
"تکیه بر باد" درباره دختری به نام عاطفه است که با قبول شدن در دانشگاه از شیراز به تهران آمده است و این مسئله سرآغاز اتفاقات گوناگونی است که ...
 
*حاشیه‌ها:
- عباس نعمتی طرح این مجموعه را دو سال پیش نوشته بود، اما تهیه‌کننده بعد از خواندن طرح احساس کرد این طرح برای یک کار مناسبتی خوب است، به همین دلیل برای ماه رمضان شبکه تهران آماده شد.
- معظمی با ساخت "تکیه بر باد" نخستین تجربه سریال‌سازی‌اش آن هم در ماه رمضان کسب می‌کند.
- مهدی فخیم‌زاده علاوه بر بازی، مشاور کارگردان و فیلمنامه هم است.
- با توجه به اینکه معظمی شاگرد فخیم‌زاده بود و در کارهایش به عنوان دستیار کارگردان فعالیت می‌کرد، به همین دلیل فخیم‌زاده به عنوان مشاور کارگردان انتخاب شد که روحیات معظمی را به لحاظ کار می‌شناخت.
- بازیگران این سریال با مشورت مسئولان شبکه تهران انتخاب شدند.
- بهزاد خداویسی به دلیل رفتن به خارج از ایران سال‌ها در تلویزیون بازی نکرد و حالا بعد از گذشت چند سال با سریال "تکیه بر باد" به تلویزیون برگشت. 
 
گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture
منبع: mehrnews.com/ فاطمه عودباشی
مطالب پیشنهادی:
همه سریالهای رمضانی شبکه یک سیما؛ از سال 80 تا 90 (+عکس)
 گزارشی از سریال رمضانی «تكیه بر باد»
گزارشی از سریال‌های «سی امین روز» و «لبه آتش» به روایت کارگردان
 نگاهی به 12فیلم دردست ساخت تلویزیونی
سریال «سه دونگ،سه دونگ» به روایت تهیه كننده و كارگردان