مرد سابقه‌داری به نام رسول سال‌ها درگیر ماجراهای غیرقانونی بوده تا این كه به دلیل عشق به خانواده تصمیم می‌گیرد به سوی خانواده‌اش بازگردد. اما...

مرد سابقه‌داری به نام رسول سال‌ها درگیر ماجراهای غیرقانونی بوده تا این كه به دلیل عشق به خانواده تصمیم می‌گیرد به سوی خانواده‌اش بازگردد. اما با ورود چندین بسته مواد مخدر، او دوباره وارد ماجرایی ناخواسته می‌شود كه تا مرز از هم پاشیدگی خانواده‌اش پیش می‌رود.
و این روند قصه مجموعه شكر تلخ را شكل می‌دهد. سریال شكر تلخ چندین هفته است كه از شبكه دو سیما پخش می‌شود و تاكنون توانسته مخاطبانی را نیز به خود جذب كند. برای اطلا‌ع بیشتر درباره شكل‌گیری این كار ابتدا به سراغ احمد كاوری كارگردان و نویسنده آن رفتیم.

قصه از كجا شروع شد؟

احمد كاوری ابتدا در مورد شكل‌گیری سریال چنین می‌گوید: در معاونت صداوسیمای استان‌ها طرحی بنام شراره به تصویب رسیده بود كه پس از تغییرات ابتدایی، فیلمنامه شكر تلخ را براساس آن نوشتم و از طرح ابتدایی تنها جوهره اصلی آن باقی ماند. البته در ابتدا طرح اولیه قصه توسط مرتضی هواسی و یكی از تهیه‌كنندگان، نوشته شده بود. اما در نهایت بازنویسی و نگارش متن را خود برعهده گرفتم و برخورد آدم‌های قصه آن هم براساس جابه‌جایی محموله‌ها باعث شكل‌گیری داستان شد.
كاوری كه نزدیك به 5 ماه مشغول نگارش این فیلمنامه بوده است، معتقد است برای ساخت یك اثر نباید یك فیلمنامه كامل وجود داشته باشد. زیرا در روند ساخت یك اثر با تغییرات فراوانی روبه‌رو خواهیم بود از تغییر شخصیت‌ها گرفته تا تغییر لوكیشن و این مساله یكی از ویژگی‌های بارز در ساخت یك مجموعه تلویزیونی است و داشتن یك فیلمنامه باز كار را برای كارگردان و بازیگرها راحت‌تر می‌كند كاوری در پاسخ به این سوال كه بازیگران مجموعه بر چه اساسی انتخاب شده‌اند، می‌گوید: شخصیت‌های سریال شكر تلخ براساس فیلمنامه‌ای كه وجود داشت انتخاب شده‌اند و با توجه به سابقه‌ای كه داشتند و از آنجایی كه ارتباط با مخاطب برای ما بسیار اهمیت داشت سعی كردیم بازیگرانی را انتخاب كنیم كه هم شناخته شده باشند و هم در ذهن مخاطب دارای یك مقبولیتی باشند.
كارگردان مجموعه شكر تلخ، این مجموعه را جزو سریال‌هایی كه به مشكلات موادمخدر اشاره دارند، برنمی‌شمارد و در این رابطه می‌گوید: این سریال راجع به موادمخدر نیست، بلكه قصد دارد مشكلات فرد سابقه‌داری را روایت كند كه حالا می‌خواهد مثبت زندگی كند ولی باز اطرافیان و دوستان سابقش نمی‌گذارند و مجددا او به همان جریان قبلی‌اش برمی‌گردد و مثل یك موج در مشكلات گم می‌شود.
كاوری درخصوص پخش این سریال آن هم پس از گذشت 4 سال، می‌گوید: تصویربرداری این سریال 4 سال پیش به اتمام رسید و حالا مدیران صداوسیما تصمیم گرفتند كه این سریال را در این زمان پخش كنند. ولی تنها مساله‌ای كه برای من وجود دارد این است كه متاسفانه مونتاژی را كه خود من روی آن كار كرده بودم، پخش نشده و نسخه دیگری از این سریال به روی آنتن رفته است كه چرایی آن را خودم هم نمی‌دانم.
كاوری بر این عقیده است كه شكر تلخ در این مدت توانسته مخاطبان خود را بشناسد و آنهایی كه تا به حال این كار را دنبال كرده‌اند نظر خوبی نسبت به آن داشته‌اند.
وی در حال حاضر مشغول ساخت یك فیلم سینمایی برای جشنواره فیلم فجر به نام نفوذی است كه در این فیلم بازیگرانی از جمله امیر جعفری، مهران رجبی، نسرین مقانلو، قاسم زارع و... حضور دارند.

نقشم تغییرات زیادی كرد
چهره و بازی شیرین بینا برای اكثر مخاطبان تلویزیونی آشناست. او سال‌‌هاست كه در مجموعه‌های مختلف سیما به ایفای نقش پرداخته است، از مجموعه‌های اغما و پاییز پدرسالار گرفته تا فیلم‌های سینمایی تیك‌تاك، كیسه برنج و ...
بینا درباره حضورش در سریال شكر تلخ می‌گوید: تولید این سریال به 4 سال پیش برمی‌گردد. وقتی فیلمنامه را خواندم از نقشم خوشم آمد و احساس كردم كه جای كار دارد. مریم زنی بود كه می‌توانست تصمیم بگیرد. البته این را هم بگویم كه نقشم در طول كار بسیار تغییر كرد و تنها المان‌هایی از او باقی ماند و با توجه به صحبت‌هایی كه با آقای كاوری به عنوان كارگردان و نویسنده داشتم، این تغییرات حاصل شد و مریم تبدیل به یك زن امروزی‌تر شد.
شیرین بینا، توسط كارگردان شكر تلخ برای این كار انتخاب شده است و می‌گوید این سریال اولین همكاری من و آقای كاوری بود.
بازیگر مجموعه شكر تلخ درخصوص این كه چطور به نقشش در این كار نزدیك شده است، می‌گوید: من در ابتدا فیلمنامه را كامل می‌‌خوانم و بعد خودم را جای تك‌تك شخصیت‌ها می‌گذارم چه نقشی كه قرار است بازی كنم و چه نقشی كه متعلق به من نیست و بعد روی دیالوگ‌ها فكر می‌كنم و اگر ببینم جای تغییر كردن دارد، حتی با كارگردان در میان می‌گذارم كه معمولا هم پذیرفته می‌شود. درخصوص این كار هم آقای كاوری دست ما را باز گذاشته بودند و خیلی سختگیرانه رفتار نمی‌كردند.
بینا امیدوار است شكر تلخ بتواند در قسمت‌های آتی مخاطبان بیشتری را به سوی خود جلب كند. وی در حال حاضر مشغول بازی در سریال پرندگان خارزار به كارگردانی یوسف سیدمهدوی است.

شكر تلخ قصه جذابی داشت
محسن قاضی‌مرادی یكی دیگر از بازیگران مجموعه شكر تلخ است. او نیز كارهای متفاوت و زیادی را در پرونده هنری‌اش به ثبت رسانده است كه از آن جمله می‌توان به مجموعه‌های هزاران چشم، امام علی(ع)‌، كت جادویی، این راهش نیست و ... اشاره كرد. او هم در مورد حضورش در این كار می‌گوید: بازی در این سریال به 4 سال پیش برمی‌گردد و حضور ذهن زیادی در رابطه با این كار ندارم و تنها می‌توانم بگویم كه نقشم را دوست داشتم و به نظرم شكر تلخ از قصه تازه و جذابی برخوردار بود. قاضی مرادی در مورد آشنایی‌اش با كاوری می‌گوید: با این كارگردان قبلا سریال سرود خاك را در دزفول كار كرده بودم كه این آشنایی باعث شد باز هم با ایشان همكاری كنم.
قاضی مرادی بر این باور است كه هنوز قصه‌های ناگفته زیادی در مورد مواد مخدر وجود دارد و وظیفه ما هنرمندان این است كه مضرات مصرف موادمخدر را به تصویر بكشیم. چرا كه یك فرد معتاد، مساوی است با یك جامعه بیمار. ساخت سریال‌های اینچنینی برای جامعه مفید است البته اگر تلنگری برای مخاطبان ایجاد كند. قاضی مرادی بتازگی بازی در سریال محله تهرون قدیم را به پایان برده است كه قرار است بزودی از شبكه تهران پخش شود و فیلم سینمایی جیب پرپول را به كارگردانی صلح میرزایی نیز برای جشنواره آماده اكران دارد.

شكر تلخ فضای جدیدی داشت

علی سلیمانی یكی دیگر از بازیگران مجموعه شكر تلخ است كه بیشتر در حوزه تئاتر فعالیت دارد. البته بازی متفاوتش در فیلم بی‌پولی (حمید نعمت‌الله)‌ را نمی‌توان نادیده گرفت. او در مورد حضورش در این سریال می‌گوید: قبل از سریال شكر تلخ، مجموعه بچه‌های هور را با آقای كاوری كار كرده بودم و این آشنایی باعث شد كه این همكاری را ادامه دهیم.
سلیمانی در خصوص نقشش در این مجموعه می‌گوید: از زمان تولید این كار خیلی می‌گذرد، اما همین را می‌دانم كه تمام سعی‌ام بر این بود كه بتوانم وصلتی بین زن و شوهر آن خانواده از هم پاشیده به وجود آورم تا از این طریق بتوانم از دخترشان خواستگاری كنم.
به هر حال شكر تلخ برایم فضای جدیدی را به دنبال داشت كه جذاب بود.
وی درمورد این سوال كه شكر تلخ چه فرق مهمی با سایر سریال‌هایی كه در زمینه مشكلات مواد مخدر ساخته می‌شود، داشت می‌گوید: فرق چندانی نداشت منتها آقای كاوری از منظر دیگری به این مشكل نگاه كرده بودند كه بسیار كار را جذاب كرده بود. در واقع مشكلاتی را كه یك فرد معتاد با خانواده، اجتماع و اطرافیانش دارد به خوبی در این كار به تصویر كشیده شده بود.
سلیمانی درخصوص نحوه و برخورد كاوری به عنوان كارگردان می‌گوید: ایشان بسیار فرد صمیمی و خوبی هستند و هرگز در برخورد با بازیگر مثل یك دیكتاتور رفتار نمی‌كنند و بازیگر برای اجرای نقشش كاملا آزاد است. سلیمانی در حال حاضر مشغول‌ تمرین تئاتر روز حسین (ع)‌ به كارگردانی محمد رحمانیان است.

مواد مخدر فعلا دغدغه جامعه ما نیست!

كبیری یكی از تهیه‌كنندگان مجموعه شكرتلخ است. او پیش از تهیه و تولید این سریال تولید مجموعه گارد ساحلی را برای استان بوشهر برعهده داشته است.
وی درخصوص شكل‌گیری شكر تلخ می‌گوید: قصه ابتدا در 8 قسمت به تصویب رسیده بود اما بعد از صحبت‌های ابتدایی به این نتیجه رسیدیم كه این كار را به 13 قسمت افزایش دهیم. و سفارش‌دهنده اصلی كار هم استان ایلام بود.
وی در پاسخ به این سوال كه چرا تصویربرداری شكرتلخ در استان ایلام انجام نگرفته است گفت: چون المان‌هایی را كه ما به آنها نیاز داشتیم در تهران هم وجود داشت و تقریبا یكسان بودند و دیگر این كه حجم سناریو باعث شد كه تصویربرداری شكرتلخ در تهران صورت گیرد.
كبیری معتقد است پیام اصلی این سریال آسیب‌هایی است كه مواد مخدر به یك فرد می‌تواند بزند. چه به لحاظ فردی و چه به لحاظ اجتماعی.
كبیری درخصوص زمان پخش این سریال می‌گوید: من به عنوان تهیه‌كننده كار را به سازمان صدا و سیما تحویل می‌دهم و حالا مدیران هستند كه برای پخش یا عدم پخش یك مجموعه در نهایت تصمیم‌گیری می‌كنند.
وی در انتها می‌گوید: من معتقدم كه یك سریال باید هر شب پخش شود تا مخاطبان بیشتری جذب كند و در حال حاضر هم سریال‌های زیادی از شبكه‌های مختلف سیما پخش می‌شود كه آنها خواهی، نخواهی رقیب‌های جدی‌ای برای كار ما هستند و در حال حاضر هم مواد مخدر دغدغه جامعه و مخاطبان تلویزیون نیست. بنابراین زمان زیادی طول می‌كشد كه شكرتلخ بتواند مخاطبان اصلی خود را پیدا كند. كبیری از مرتضی هواسی به عنوان یكی دیگر از تهیه‌كنندگان این مجموعه تشكر كرد و گفت: هواسی تا آخر كار مانند یك دوست با من همراه بوده است. كبیری در حال حاضر مشغول تهیه یك فیلم سینمایی به نام سنگال و یك تله‌فیلم به نام چرخ و فلك است.

و این قصه ادامه دارد...

به هر حال ساخت سریال‌هایی كه آسیب‌های استفاده از مواد مخدر را به تصویر می‌كشند سال‌های سال است كه ادامه دارد بخصوص از زمانی كه سریال آینه عبرت پخش شد. مشخص هم نیست كه چه زمانی این قصه‌ها به پایان خود نزدیك خواهند شد. اما ای كاش این همه تلاش تلنگری را برای مخاطب مورد نظر ایجاد كند. هرچند كه این قصه همچنان ادامه دارد.
 
 گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture
منبع: jamejamonline.ir
 
مطالب پیشنهادی:
درباره سریال خسته دلان و سیروس الوند
گفتگو با رضا رویگری بازیگر سریال به كجا چنین شتابان
صحنه‌های بی‌قرار در عملیات 125
افول یا طلوع یك ستاره؟!
آشی كه هنرمند برای شما پخته است!