میوه ممنوعه
روز‌گاری نه چندان دور دو شبكه داشتیم و ده پانزده ساعت برنامه. شنبه‌ها اوشین. بینندگان را دور هم جمع می‌كرد و دوشنبه‌ها یك...
 
سریال‌هایی كه دوست داریم
امروز با فشار یك دكمه می‌توانیم از میان چند سریال تلویزیونی یكی را انتخاب كنیم، هر شب چند سریال روی آنتن می‌رود و این جدا از ده‌ها فیلم و برنامه‌ای است كه هر شبانه روز پخش می‌شود. روز‌گاری نه چندان دور دو شبكه داشتیم و ده پانزده ساعت برنامه. شنبه‌ها اوشین. بینندگان را دور هم جمع می‌كرد و دوشنبه‌ها یك سریال خانوادگی دیگر، جمعه‌ها هم فیلم‌های سینمایی كه بیشتر شان سیاه و سفید بودند.

در 30‌سال گذشته حدود هزار سریال و مجموعه تلویزیونی از شبكه‌های مختلف سیما روی آنتن رفته است. آثاری كه تعداد زیادی از آنها ما را ساعت‌ها سرگرم كرده‌اند و برخی از آنها به جریانی اجتماعی بدل شده‌اند. در این گزارش كوتاه نگاهی داریم به 12 سریال ماندگار تلویزیون ایران در سال‌های پس از انقلاب اسلامی.

1- سربداران:
سریالی ساخته محمدعلی نجفی كه فیلمنامه‌اش را كیهان رهگذر نوشت و امین تارخ، علی نصیریان، محمدعلی كشاورز و ... در آن بازی می‌كردند. این مجموعه یكی از بهترین تولیدات در حوزه آثار تاریخی به شمار می‌آید كه در سال 63 روی آنتن رفت.

2- هزار دستان:
كار ماندگار زنده‌یاد علی حاتمی كه از سال 58 تا 66 روی آن انرژی گذاشت و به‌عنوان مهم‌ترین اثر تاریخی معاصر تلویزیون تا امروز شناخته می‌شود. هزار دستان سال 66 از شبكه اول پخش شد.

3- امام علی(ع):
بدون شك در میان آثار مذهبی سینما و تلویزیون ایران كار داود میر‌باقری در صدر قرار دارد. كاری كه باهزینه ‌اندكی ساخته شد و از سال 75 تا امروز در افكار عمومی جایگاه ویژه‌ای دارد.

4- افسانه سلطان و شبان:
یكی از آثار تلویزیون در حوزه آثار درام فانتزی قرار می‌گیرد كه داریوش فرهنگ در سال 62 تا 63 آن ‌را ساخت و همان سال به نمایش درآمد. بازی مهدی‌ هاشمی، گلاب‌ آدینه و محمد مطیع در كنار داستان شیرین آن میلیون‌ها بیننده را پای تلویزیون كشاند.

5- رعنا:
كار دیگری از داود میرباقری كه در حوزه آثار سیاسی جایگاه ویژه دارد، «رعنا» جدا از فیلمنامه محكم خود، ساختاری ارزشمند داشت و تأثیر زیادی روی بینندگان سال 66 شبكه اول گذاشت.

6- ساعت خوش:
مجموعه اپیزودیك كه دومین تجربه كارگردانی مهران مدیری به شمار می‌آید. این كار با بهره‌گیری از بازیگران توانا در حوزه طنز و كمدی، شوخی‌های جدید، فرم تازه در اجرا و ... مورد توجه قرار گرفت و سر فصل تازه‌ای در آثار كمدی تلویزیونی باز كرد. «ساعت خوش» نوروز 73 و از شبكه دوم روی آنتن رفت.

7- سرنخ:
دومین تجربه تلویزیونی كیومرث پوراحمد كه در ژانر پلیسی ساخته شد و به تعبیری نخستین مجموعه‌ای است كه پلیس ایرانی را با ویژگی‌های بومی به نمایش می‌گذارد. جهانبخش سلطانی در نقش اوسیا و بهزاد خداویسی در نقش دستیارش ظاهر شدند. این كار در سال 76 از شبكه اول پخش شد.

8- كلاه قرمزی:
مجموعه‌ای كه در سال 72 و در قالب برنامه كودك ارائه شد. ایرج طهماسب با ظاهری دلنشین و حرف‌های ساده مقابل دوربین و حمید جبلی با صدایش به عروسك كلاه قرمزی بیانی جذاب بخشید. این برنامه نه تنها میلیون‌ها كودك و نوجوان بلكه بزرگ‌ترها را هم تحت تأثیر قرار داد و رفتار متناقض مجری و كلاه‌قرمزی كار را جذاب تر كرد. این مجموعه هرچند سال به تلویزیون می‌آید و هر بار مخاطبان زیادی را به خود جلب می‌كند.

9- شب دهم:
سریالی كه در نوروز 80 از شبكه اول پخش شد. كاری با ساختار مناسب و داستانی عشقی، خانوادگی، پلیسی و البته مذهبی كه همچنان مورد وثوق بینندگان تمام این سال‌هاست. حسن فتحی در عین حال بازی مناسبی از حسین یاری، كتایون ریاحی و رویا تیموریان گرفت.

10- پدرسالار:
یكی از بهترین نمونه‌های سریال‌های خانوادگی كه توسط اكبر خواجویی در سال 73 ساخته شد و از شبكه دوم روی آنتن رفت. كاری كه اخیراً نیز پخش شد و علاقه‌مندان زیادی داشت. ویژگی‌اصلی این مجموعه جدا از بازی‌های به یادماندنی، داستان جذاب آن بود كه تقابل سنت و مدرنیسم را در زندگی خانواده ایرانی نمایش داد.

11- میوه ممنوعه:
سریالی كه براساس داستان شاه لیر و شیخ صنعان نوشته و توسط حسن فتحی ساخته شد. موضوع تازه آن و بدعت تلویزیون در نمایش داستان عشق یك پیرمرد به دختر جوان نكته‌ای است كه نمی‌توان فراموش كرد. ساختار مناسب و بازی‌های ارزشمند بویژه علی ‌نصیریان از ارزش‌های كاری بود كه در ماه رمضان 86 از شبكه دوم پخش شد.

12- روزگار قریب:
یكی از معدود سریال‌های مبتنی بر زندگینامه بود كه سال گذشته از شبكه سوم پخش و مورد استقبال مخاطب خاص و عام قرار گرفت و داستان زندگی محمد‌ قریب را با بازی مهدی‌ هاشمی روایت می‌كرد. كیانوش عیاری كارگردان این كار ماندگار است. فرم روایت، بازی‌های روان و كارگردانی درخشان از جمله ارزش‌های «روزگار قریب» بود.
 
 
گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture
منبع: iran-newspaper.com
 
مطالب پیشنهادی:
سریال‌هایی كه دوستشان داریم!
مروری بر تیتراژ چند مجموعه تلویزیونی
 خاطرات قدیمی‌ترین تهیه‌كننده تلویزیون از حضور در این رسانه‌
 سپید و سیاه یک عمارت پرماجرا!
گزارش تصویری سریال «در چشم باد»