صادقی آن قدر نقش را دستش می‌گیرد و شبیه خودش می‌کنید که هیچ وقت نمی‌توانیم او را با تصویری به جز این صادقی و در فیلم یا سریالی جدی تصور کنیم. صادقی خوش نشین‌ها هم...
 
ستاره‌های نمکی
از علی صادقی تا مرجانه گلچین، لشکر بازیگران خوش‌نشین‌ها با چه سابقه ای جلوی دوربین این سریال رفته اند؟ چقدر موفق بوده اند؟
همه هستند. همه آنهایی که در بازیگری طنز تجربه دارند. ایرج محمدی و مهران مهام دو تهیه کننده نام آشنای خوش‌نشین‌ها، یکی از پربازیگرترین سریال‌های طنز این سال‌ها را ساخته اند. حتما هم میلیون‌ها تومان از بودجه صدا و سیما صرف جلب رضایت آنها شده. در اینجا سراغ چند چهره اصلی این سریال رفتیم تا بررسی کارنامه شان ببینیم خوش‌نشین‌ها در برنامه کاری‌شان کجاست و چه کمکی به رزومه شان کرده. ضمنا به بازی 5 چهره اصلی هم بر مبنای عدد5 ، امتیاز و گوی دادیم.

نمک تکراری
نام: علی صادقی/ 4 امتیاز
سن: 30 سال
از کجا شروع کرد؟ خودش می‌گوید اتفاقی بازیگر شده، سال 80 با بازی در «آفتاب عالم تاب». اما از همان روزها اسم خودش را به عنوان یکی از گزینه‌های نقش‌های جوان بانمک ثبت کرد. «دردسر والدین» و «کوچه اقاقیا» نشان داد که ویژگی علی صادقی طنز خاص خودش، بداهه‌ها و انعطاف عجیبش است. همین‌ها کافی بودند که همه او را بشناسند.
ویژگی: پریسا بخت آور یکی از بهترین موقعیت‌های دیده شدن را به رضا صادقی داد. او یکی از چند بازیگر اصلی «پشت کنکوری‌ها» بود و توانست همه استعداداش را در طنازی نشان دهد. بعد از «پشت کنکوری‌ها» هیچ سریال طنز ماه رمضانی یا هیچ سریال نود شبی نبود که صادقی نداشته باشد. او همه جا خودش بود، پر از تکه پرانی‌هایی که می‌خواهند بار به روز بودن و جوانانه بود قصه را به دوش بکشند و پر از بداهه بازی کردن و حرف زدن. صادقی آن قدر نقش را دستش می‌گیرد و شبیه خودش می‌کنید که هیچ وقت نمی‌توانیم او را با تصویری به جز این صادقی و در فیلم یا سریالی جدی تصور کنیم. صادقی خوش نشین‌ها هم همان صادقی همیشگی است اما نمک ریختن‌هایش تکراری شده و نمی‌تواند یک تنه همه نمک مورد نظر سریال را تامین کند.

کارمند مظلوم
نام: سیروس گرجستانی/ 2 امتیاز
سن: 66 سال
از کجا شروع کرد؟ هم مثل همه بازیگرهای قدیمی ‌کارش را از تئاتر شروع کرد. سال 48 شروع حضورش روی صحنه بود، ‌بعد به سینما رسید و بعد هم تلویزیون. وقتی در سینما جلوی دوربین رفت تقریبا همه نقشی بازی کرد اما نقش‌هایش آن قدر سر و صدا نکردند اما حدود ده سال پیش در «کیف انگلیسی» بازی اش به چشم آمد.
ویژگی: وقتی محبوب تلویزیون بین‌ها شد که رمضان 1382 نقش اول «رانت خوار کوچک» را بازی کرد. سال بعد «متهم گریخت» برای گرجستانی بعد از 36 سالی که از عمر بازیگری اش می‌گذشت، یک نقطه اوج درست و حسابی بود. ترکیب گرجستانی و مریم امیرجلالی با کارگردانی ماهرانه رضا عطاران آن قدر برای او موقعیت خوبی بود که بعد از سریال اسم و تیپ شخصیت «آقای ‌هاشم» رویش ماند. ‌هاشم آقای دوست داشتنی دیگر تکرار نشد و مظلومیت و سادگی شخصیتش در «مامور بدرقه»  که می‌خواست موفقیت ‌هاشم آقای را تکرار کند، به چشم نیامد. «گاو صندوق» با یک گریم و شخصیت متفاوت موقعیت دیگری بود تا گرجستانی توانایی‌هایش را نشان دهد و قالب کلیشه‌ای ‌هاشم آقا را بشکند. اما الان در «خوش نشین‌ها» اگرچه گرجستانی نقش اول است، گرچه باید شخصیت دوبعدی ای داشته باشد و برخلاف ظاهر ساده و مظلومش، کلاهبردار هم باشد اما نه این است و نه آن. نه شیرینی خوش نشین‌ها را دارد و نه جدیت نقشش را در گاو صندوق. سیروس گرجستانی بدون یک کارگردانی خوب و فیلمنامه چفت و بست دار انگار یک بازیگر خسته است که نمی‌تواند چیزی رو کند و کسی را حیرت زده کند.

خشایار دائمی
نام: حمید لولایی/ یک امتیاز
سن: 55 سال
از کجا شروع کرد؟ پای حمید لولایی همراه گروه مهران مدیری و بچه‌های «ساعت خوش» به مجموعه‌های طنز تلویزیون باز شد. همان سال 1373 مهران مدیری در «دیدار»، تنها فیلم سینمایی ای که که کارگردانی کرد، بازی اش داد تا تجربه سینمایی جدی اش هم همان سال شروع شود. بعد از «ساعت خوش» موقعیت دیگری در تلویزیون پیدا نکرد و تمام سال‌های دهه 70 را در سینما ماند. اما شروع دهه 80 سال‌های خوش شانسی و موفقیت حمید لولایی بود.
ویژگی: یک «زیر آسمان شهر» و یک «خشایار مستوفی». مهران غفوریان که در ساعت خوش همبازی حمید لولایی بود یکی از بهترین نقش‌های سریال طنز نود شبی اش را به او سپرد تا لولایی همه توانایی اش را رو کند. حمید لولایی «خشایار مستوفی» را آن قدر خوب خلق کرد که تکه کلام‌هایش دهان به دهان می‌چرخید. عروسک‌ها و برچسب‌های عکس خشایار مستوفی حسابی می‌فروخت و تقریبا خیلی‌ها  اسم اصلی حمید لولایی را فراموش کرده بودند و او را به اسم خشایار می‌شناختند، حتی خیلی‌ها فکر می‌کردند بازیگر خشایار مستوفی واقعا همین قدر پیر است و لرزش دارد و... بعد از طرفدار پیدا کردن سری اول زیر آسمان شهر، سری دوم و سوم آن هم ساخته شد و اگرچه خشایار همان خشایار بود اما دیگر آن قدر طرفدار نداشت. اما ماه رمضان 1383 برای لولایی یک فرصت دوباره بود. «خانه به دوش» رضا عطاران او را هم مثل سیروس گرجستانی نجات داد.  این بار لولایی با مریم امیرجلایی و علی صادقی همبازی شد و این ترکیب و حال و هوای سریال آن قدر جلب توجه کرد که تماشاگرها توانستند خشایار را کمی ‌فراموش کنند و بازی آرام‌تر و طبیعی تر حمید لولایی را دوست داشته باشند. یک سال بعد، یک فیلم سینمایی اولین جایزه لولایی را نصیبش کرد؛ «چند می‌گیری گریه کنی؟» گرچه روی انگشت لولایی نمی‌چرخید اما طرفدارهایش باعث فروش بالای فیلم شد و لولایی آن قدر خوب بازی کرد که سیمرغ بهترین بازیگر مرد مکمل را به اسم خودش ثبت کرد. سریال‌های بعدی اما نتوانستند قالب جدید حمید لولایی را بشکنند حتی نقش برادر بدخلق «بزنگاه» رضا عطاران هم نتوانست موفقیت‌های قبلی لولایی را تکرار کند، گرچه مردم هنوز هم حمید لولایی داشتند. حالا در خوش نشین‌ها گرچه لولایی دوباره با علی صادقی و سیروس گرجستانی همبازی شده، گرچه نقش تقریبا اصلی دارد و گرچه همه خلاقیتش را به کار گرفته اما حمید لولایی شیرینی نیست که کسی را بخنداند.

همیشه خندان
نام: مهران رجبی/ 2 امتیاز
از کجا شروع کرد؟ فارغ التحصیل کارشناسی رشته گرافیک از دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد گرافیک در دانشگاه تربیت مدرس است. اولین بار در سال 1376 در مجموعه تلویزیونی «بچه‌های مدرسه همت» جلوی دربین رفت. سال 1378 با بازی در فیلم سینمایی کودک و سرباز (رضا میرکریمی) اولین کار سینمایی اش را بازی کرد.
ویژگی: مهران رجبی با آن دماغ گنده و صدای جذابش مدت‌هاست که همه جا هست. از سریالی مثل «روزگار قریب»  گرفته تا فیلم‌هایی مانند دلداده و حلقه‌های ازدواج. کلا بازیگر محبوبی است که همیشه خودش است. بازی نمی‌کند. جلوی دوربین و پشت دوربین هم ندارد. مهران رجبی جور خاص خودش است و همه به همان شکل می‌شناسندش. نقش‌های متفاوتی هم تا بحال بازی کرده است. او در سریال «مدرسه شهید رجایی» یک ناظم بداخلاق و جدی است که شاگردها از او بسیار حساب می‌برند. در سریال «روزگار قریب» تاجری است با افکاری روشن و جدید و پدری دلسوز و مهربان. دوران سرکشی را یادتان هست؟ آنجا نقش یک آدم خوب و البته کمی ‌شوخ طبع را بازی می‌کرد که گاهی از زیر قانون در می‌رود تا به بچه‌های بدسرپرست کمک کند با اینکه خود یک مامور قانون است.  «زیر نور ماه» یکی دیگر از نقش‌های متفاوت اوست. او نقش یک روحانی ساده و صادق را بازی کرد که به ضعف‌ها و اشتباهات خود معترف است. مهران رجبی با سریال دوران سرکشی حسابی بین مردم جا باز کرد. بازی روان و ساده اش خیلی‌ها را جذب خود کرد. او همان روحانی خوب «زیر نور ماه» است. مهران رجبی با اینکه نقش‌های زیادی بازی کرده اما هنوز تکراری و خسته کننده نشده و حضورش در هر کاری هنوز باعث خرسندی بینندگان می‌شود. در خوش نشین‌ها هم همان مرد بانمک همیشگی است و تنها موضوعی که می‌تواند در سریال رویش مانور بدهد شغلش است، یک گوسفند فروش.

آئینه شکن
نام: مرجانه گلچین/ 3 امتیاز
سن: 44 سال
از کجا شروع کرد؟ گلچین در نوجوانی به هنرستان موسیقی رفت و در رشته تخصصی نوازندگی تئاتر فارغ التحصیل شد. با بازی در مجموعه تلویزیونی «آئینه» برای اولین بار در تلویزیون ظاهر شد.
ویژگی: مرجانه گلچین دختر مظلوم و بخت برگشته فیلم «شب بیست و نهم» سال‌ها غیبش زده بود. او که زمانی جزو ستاره‌های زن سینما بود در فیلم‌هایی مثل «قصه زندگی» و «چشم‌هایم برای تو»، پس از بازگشت دوباره ناگهان 180 درجه تغییر کاراکتر داد و اولین بار در سریال «زیرزمین» نقش زنی عامی ‌و مهربان را بازی کرد. بازی او آن قدر تو دل برو و باورکردنی است که به زحمت نقش‌های قدیمی ‌او را به یاد می‌آوریم. قدیم ترها یعنی در دهه 60،  یکی از دختران اول سینمای ایران بود. به طوری که نام او با نام فیلم‌های نوستالژیکی در ذهنمان مانده که هرچند دورند اما خاطره انگیز هستند؛ فیلم‌هایی مثل دو نیمه سیب، دیدار در استانبول یا عروسی خون. اما او برای مدتی از ایران رفت و در این سال‌ها تمرکز بیشترش روی موسیقی به عنوان تخصص اصلی اش بود. گلچین در سریال «شمس العماره» خوش درخشید و حسابی جای خود را در دل بینندگان باز کرد. او قبل از آن در سریال «بزنگاه»  و «دارا و ندار» هم بود اما در هیچ کدام از این کارها به محبوبیت «شمس العماره» نرسیده بود. ویژگی کار گلچین خلاقیت او در بازی است. او آن قدر نقش یک مستخدم یا زن جنوب شهری  را باورپذیر کار می‌کند که به سختی می‌توان باور کرد که سال‌ها در آمریکا زندگی کرده است. فقط «وا» گفتن‌های او خجالت کشیدن‌ها یا فضولی‌ها و غیبت کردن‌هایش را به یاد آویرد. گلچین هنرمندانه بازی می‌کند. اگرچه به نظر می‌رسد که در سریال «خوش نشین‌ها» از تمام پتانسیل‌های او استفاده نشده و او کمی‌به تکرار افتاده است. هرچند هنوز هم تماشای لب ورچیدن و چشم غره و چشم گرد کردنش لذت دارد.
 
 
گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture
منبع: هفته نامه همشهری جوان/ شماره 288/ محبوبه افتخاری- فاطمه عبدلی
بازنشر اختصاصی سیمرغ
 
مطالب پیشنهادی:
یك روز با عوامل سریال شبانه «خوش‌نشین‌ها»
 گفتگو با سپند امیرسلیمانی درباره «خوش نشین‌ها»
حدیثه تهرانی: من خیلی متفاوت تر از «سارا» هستم 
اولین عکس ها از خوش نشین ها
درباره سریال خوش‌نشین‌ها