كیان از نظر چهره و پوشش نماد ایرانی‌های دوره ساسانی است. ریش‌های پله‌ای و موهای مجعد از مهم‌ترین نماد‌های ایرانی‌های آن زمان بوده است. البته كلاه‌های آن‌ها نسبت به كلاه كیان....
 
حضور كیان پر رنگ‌تر می‌شود
بی‌شك در بین مخاطبان، كیان ایرانی یكی از محبوب‌ترین نقش‌های سریال تاریخی مختارنامه است. رضا رویگری بازیگر نقش كیان هم خودش بر این باور است كه مردم كیان را بسیار زیاد دوست دارند. رویگری از ابتدای سریال مختارنامه در كنار این این سریال بوده و نسبت به نقش خودش علاقه و تعصب زیادی دارد. آرزوی او این است كه با نقش كیان در ذهن مردم ایران برای همیشه باقی بماند. در ادامه ماحصل گفت‌وگوی ما با سردار ایرانی سپاه مختار ثقفی را بخوانید.
 
سریال مختار نامه یكی از طولانی‌ترین كارهای تاریخی ما تا به امروز بوده كه حدود 6 سال فیلمبرداری آن به طول انجامید. شما به عنوان یكی از بازیگران اصلی دقیقا از چه زمانی وارد سریال مختار نامه شدید؟
من از اولین پلانی كه برای این سریال فیلمبرداری شد بازی داشتم. اولین پلان این سریال در كاشان با بازی من كلید خورد. به مدت 5 سال و نیم جلوی دوربین بودم ولی شش ماه آخر فیلم برداری در سریال حضور نداشتم. فكر می‌كنم بعد از فریبرز عرب نیا كه به عنوان بازیگر اصلی حضور داشت. بیشترین كسی كه در 6 سال فیلم برداری این سریال جلوی دوربین رفت من بودم.
 
از ابتدا شما برای نقش كیان انتخاب شده بودید؟
به گونه‌ای كه من شنیدم قبل از من یكی دو نفر را برای ایفای نقش كیان پیش آقای میرباقری برده بودند اما آقای میرباقری گفته بودند برای این نقش كسی را معرفی نكنید چون این نقش برای رویگری است ولاغیر. حتی خود آقای میرباقری هم با بنده تماس گرفتند و گفتند به دلایلی (دلایلش بین من و آقای میر باقری محفوظ است) من تو را برای این نقش انتخاب كرده ام.
 
گریم كیان به عنوان یك ایرانی گریمی كاملا متمایز از بقیه بازیگران است. حتی از دیگر بازیگرانی كه نقش ایرانی‌ها را در سریال داشتند. چقدر طول كشید كه به چنین گریمی برای كیان برسید؟ و آیا خودتان از این مدل گریمی كه شدید راضی بودید؟
كیان از نظر چهره و پوشش نماد ایرانی‌های دوره ساسانی است. ریش‌های پله‌ای و موهای مجعد از مهم‌ترین نماد‌های ایرانی‌های آن زمان بوده است. البته كلاه‌های آن‌ها نسبت به كلاه كیان كمی كوتاه‌تر و گردتر بوده است. البته من یك بار دیگر هم در كار دیگری از آقای میرباقری به نام مسافر ری در نقش یك دریانورد ایرانی گریم شده بودم. آن گریم آن قدر شبیه ایرانی‌های آن زمان بود كه وقتی از نیم رخ من عكس گرفتند انگار از یكی سربازهای نیزه به دست تخت جمشید عكس رنگی گرفته شده است. در ابتدا ریش‌ها و موهای من بسیار بلندتر از این بود و من طی صحبتی كه با آقای میر باقری داشتم به ایشان گفتم كه احساس می‌كنم این مدل ریش و مو كیان را بیشتر شبیه درویش‌ها كرده است و آقای میرباقری هم پس از مشورت با آقای ولد بیگی گریمور سریال تصمیم گرفتند گریم كیان را به این صورتی كه الان مشاهده می‌كنید درآورند.
 
فكر می‌كنید عدم شباهت ظاهری كیان با بقیه ایرانی‌ها به این علت بود كه بیشتر روی شخصیت كیان تاكید شود؟
تا به حال به این موضوع دقت نكرده بودم ولی فكر می‌كنم اگر این گونه باشد كه شما می‌گویید به این دلیل است كه كیان را بیشتر به عنوان سمبل یك ایرانی نشان دهند. چون وقتی كیان را می‌بینید به عنوان یك ایرانی كاملا می‌توانید او را بپذیرید.
 
آیا شخصیت كیان در سریال مختار نامه ما به ازای تاریخی دارد یا صرفا مخلوق ذهن نویسنده و كارگردان كار است؟
كیان ما به ازای تاریخی داشته و نام اصلی او هم ابوعمره بوده است. آقای میرباقری كتاب‌ها و منابع بسیار زیادی را مطالعه كرده بودند و در آن‌ها بارها در كنار مختار اسم ابوعمره آمده است. فقط اسم كیان را آقای میرباقری انتخاب كرده است. اصلا مختار را به این دلیل یك ایرانی می‌دانند كه با ایرانی‌ها زندگی كرده بود و در بسیاری از جنگ‌ها و مبارزاتش ایرانی‌هایی مثل كیان در كنار او قرار داشته‌اند. بسیاری از فتوحات مختار را همین ایرانی انجام داده است و اگر به او خیانت نمی‌كردند در زمان خودش كارهای زیاد دیگری را هم می‌توانسته انجام دهد. شخصیت واقعی و تاریخی كیان همانند آن چیزی كه در سریال شما می‌بینید بسیار جنگنده و دلاور بوده است و با اهداف خاصی كه داشته در جریان خونخواهی از قاتلین امام حسین(ع) نقش بسیار پررنگی در كنار مختار داشته است.
 
نكته‌ای كه این وسط وجود دارد این است كه با تفاسیری كه شما از تاثیر گذاری كیان حقیقی می‌گویید آن چیزی كه ما از كیان در سریال می‌بینیم كم رنگ‌تر از آن چیزی است كه شما می‌گویید.
بله درست است ولی این نكته را هم در نظر داشته باشید كه اسم این كار مختارنامه است یعنی قرار است حواشی و اتفاقات زندگی مختار به تصویر كشیده شود نه كیان. اگر قرار بود تمام كارهایی كه كیان در تاریخ انجام داده در سریال نمایش داده می‌شد آن وقت اسم سریال را باید كیان نامه می‌گذاشتند نه مختار نامه. قاعدتا در بیان زندگی مختار بقیه باید در حاشیه‌تر قرار بگیرند ضمن اینكه در قسمت‌های پیش رو كیان حضور بسیار پررنگ‌تری از قبل خواهد داشت. حتی در نبرد‌ها هم این گونه خواهد بود، بخصوص در نبرد نهایی سریال كه حضور كیان بسیار پررنگ‌تر از كل سریال خواهد بود.
 
بازی كردن در یك نقش تاریخی كه ما به ازای واقعی دارد با نقشی تاریخی كه زاییده تفكر كارگردان یا نویسنده است چه تفاوتی دارد؟
بازی در نقشی كه ما به ازای تاریخی دارد بسیار مشكل‌تر است. بخصوص نقش‌هایی كه مردم تا حدودی آن‌ها در تاریخ می‌شناسند. مردم تصویر ذهنی و توقعات خاص خودشان را از آن شخصیت دارند. مثلا ممكن است مردم تصور دیگری از چهره و هیكل و صدای یك نقش واقعی تاریخی در ذهن خودشان داشته باشند به همین دلیل كار بازیگر برای نزدیك شدن به ذهنیت مردم و مورد قبول قرار گرفتن آن‌ها بسیار سخت می‌شود. ولی وقتی مردم از یك نقش شناختی نداشته باشند كار شما برای گرفتن نمره قبولی از مردم بسیار راحت‌تر خواهد بود چون مردم هیچ شناخت و ذهنیت قبلی از آن نقش ندارند.
 
برای نزدیك شدن به نقش كیان تا چه اندازه به آن چه در فیلم نامه بود تكیه كردید و تا چه اندازه خودتان به دنبال شناخت این شخصیت رفتید؟
شخصیت كیان اصلا به گونه‌ای نبود كه من بخواهم به تنهایی به دنبال شناخت آن بروم. شما اگر به تیتراژ دقت كنید می‌بینید كه آقای میرباقری با استفاده از ده‌ها منبع مختلف توانسته این شخصیت‌ها را قوام دهد. ما نمی‌توانستیم با این وقت كم آن همه كتاب را مطالعه كنیم تا نقش‌های خود را بیشتر بشناسیم. آقای میرباقری به خوبی چكیده هر نقش را به ما دادند و الا اگر قرار بود ما برویم دنبال شخصیت‌های خودمان بگردیم شاید ده‌ها ماه طول می‌كشید تا بتوانیم به یك شناخت نسبی از نقش خودمان برسیم. اگر یك كتاب مختص شخصیت ابوعمره یا همان كیان وجود داشت من حتما آن را مطالعه می‌كردم اما منابع در مورد این شخصیت‌ها به‌حدی گسترده و پراكنده بود كه ما نقش خودمان را كاملا براساس آن چه آقای میر باقری برای ما توضیح دادند و شناساندند بازی می‌كردیم.
 
به نظر شما ویژگی‌های مثبت و منفی شخصیت كیان در این سریال چیست؟
به نظرم جنگندگی و دلاوری كیان در كنار حجب و حیای مخصوص ایرانی‌ها كه در خیلی جاها از كیان می‌بینیم بهترین ویژگی‌های كیان محسوب می‌شوند. نمونه این‌حجب و حیا را هم در صحنه خواستگاری كیان از خواهر مختار به خوبی می‌توانید مشاهده كنید. ضمن اینكه برخلاف بسیاری از یاران مختار او به تفاوت عرب و عجم هیچ اعتقادی ندارد و اصلا این مدل تفاوت گذاشتن را درست نمی‌داند. هرچند در مواردی كه پای اعتبار نژادش وسط باشد او به هیچ عنوان حاضر به تمكین و گذشت نیست. علاوه بر این‌ها وفاداری او به مختار هم قابل توجه است، حتی در بدترین شرایط هم ذره‌ای از وفاداری او كم نمی‌شود. ویژگی منفی كیان هم غرور او در زمانی بود كه بسیاری از اشقیا را می‌كشد. در این زمان او ناخودآگاه دچار حس غرور می‌شود. البته خیلی زود متوجه می‌شود كه به خاطر پیدا شدن منیت در شخصیتش ضربه بدی خورده است و برای جبران این مسئله یك تصمیم مهم می‌گیرد كه چون تاثیر بسیار زیادی در روند داستان دارد ترجیح می‌دهم آن را بازگو نكنم تا جذابیتش را برای مخاطبان از دست ندهد.
 
حضور در یك كار تاریخی به مدت پنج سال و نیم چه سختی‌هایی برای شما به همراه داشت؟
شاید باورتان نشود ولی پنج سال و نیم كار به این سختی در شرایط ویژه خودش برای من بسیار شیرین و دوست‌داشتنی بود كه هنوز باورم نمی‌شود كار تمام شده است. خیلی مواقع شده كه دلم برای آن روزها به شدت تنگ می‌شود. به نظرم وجود خود آقای میرباقری، فیلمنامه بسیار دوست داشتنی و از همه مهم‌تر برنامه‌ریزی بسیار دقیق او باعث شد این مدت طولانی برای من بسیار جذاب و دلنشین باشد. برخلاف بسیاری از كارهایی كه از نظر حجم كار حتی یك صدم مختارنامه هم نمی‌شوند من هر روز كه گریم می‌كردم و برای فیلمبرداری آماده می‌شدم همه چیز برای كار آماده و مهیا بود. یعنی ما بلافاصله بعد از گریم فیلم برداری پلان‌های مربوطه را آغاز می‌كردیم و این موضوع در راحت‌تر شدن كار كمك بسیار زیادی به ما می‌كرد. بلاهایی هم كه در این كار سر من آمد برای خودم جالب توجه بود. از پاره شدن پایم توسط شمشیر تا خوردن یك تبر زیر چشمم. حتی برای یكی از صحنه‌های جنگ اصلی كه در ادامه داستان می‌بینیدروی صورت من گریمی انجام نشد و من با همان زخم زیر چشمم جلوی دوربین رفتم و با یك زخم كاملا واقعی آن صحنه را بازی كردم.
 
صحنه‌ای در فیلم بوده كه خود شما را تحت تاثیر قرار دهد؟
من هنگام فیلمبرداری صحنه‌های نبرد حضرت ابوالفضل(ع) نبودم ولی راش‌های كار را كه نگاه می‌كردم بسیار منقلب شده بودم. بدون شك یكی از تاثیرگذارترین و بهترین صحنه‌های این سریال است و بسیار متاسفم اگر قرار باشد كه این صحنه‌ها از تلویزیون پخش نشود. به نظرم اگر 50 نفر بخواهند در این زمینه مدیحه‌سرایی كنند و روضه بخوانند به اندازه‌ای كه این فیلم را ببینند منقلب نمی‌شوند.
 
خیلی از بازیگران با نقش‌های خاصی كه بازی كردند در ذهن مردم ماندگار شدند. اگر قرار باشد رضا رویگری با نقشی در ذهن مردم ماندگار شود آن نقش كیان است؟
فكر می‌كنم و امیدوارم این گونه باشد چون مردم بارها با لطف‌هایی كه به من داشته‌اند نشان داده‌اند كه نقش كیان را بسیار دوست دارند و فكر می‌كنم با اتفاقاتی كه به‌زودی در قسمت‌های آینده سریال روی خواهد داد مردم بیشتر از قبل این نقش را دوست داشته باشند.
 
 
گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
www.seemorgh.com/culture
منبع: tehrooz.com/ محمد صادق شایسته 
 
مطالب پیشنهادی:
سکانسی ‎‌که سنگ را هم به گریه آورد!!
10 نکته‌ای که درباره مختار نامه نمی‌‌دانستید!
 ویشکا آسایش: فرصتی برای مطالعه درباره «جعده» نداشتم
گزارش تصویری از سریال تلویزیونی مختار نامه
با ماه ‌چهره خلیلی بازیگر سریال مختارنامه