بسیاری از بیماران، سالمندان و كسانی كه در وضعیت‌های خاص فیزیولوژیكی مانند بارداری و شیردهی قرار دارند، در تردید‌ هستند كه آیا می‌توانند روزه بگیرند و اگر روزه بگیرند، با مشكل روبه‌رو نخواهند بود؟

 

پیشگیری از بیماری‌های قلبی ـ عروقی
مطالعات نشان داده‌اند روزه‌داری می‌تواند با كم‌كردن عوامل خطر، به پیشگیری از بیماری‌های قلبی كمك كند. در واقع روزه‌داری صحیح و همراه با یك رژیم غذایی سالم می‌تواند به كاهش چربی و قند خون كمك كند كه طبیعتا كنترل این عوامل به كنترل بیماری‌های قلبی ـ عروقی منتهی خواهد شد.دكتر محمدرضا محمدحسنی، متخصص بیماری‌های قلب و عروق در گفت‌وگو با جام‌جم می‌گوید: به طور كلی بیماران قلبی ـ عروقی برای روزه‌داری باید نظر پزشك خود را جویا شوند و به طور جدی توصیه‌های او را رعایت كنند. بر این اساس، این دسته از بیماران باید داروهایشان را طبق نظر پزشك بموقع مصرف و از تصمیم خودسرانه برای مصرف دارو در سحر و افطار پرهیز كنند. البته بیماری‌های قلبی طیف وسیعی دارند و نمی‌توان برای همگی توصیه واحدی كرد، چراكه سن فرد، شدت بیماری، نوع داروها و بیماری‌های دیگر در این تصمیم‌گیری دخالت دارد.

مصرف مایعات و دارو
دكتر محمدحسنی تاكید می‌كند: به طور كلی بیمارانی كه بیماری آنان موجب بروز لخته خون در رگ‌ها می‌شود یا بایستی داروی خود را در فواصل كوتاه مصرف كنند، كمتر می‌توانند روزه بگیرند. به بیان دیگر، مشكل بیشتر این بیماران، مصرف مایعات و دارو‌هاست و این دسته از بیماران كمتر از نخوردن غذا و كاهش كالری دریافتی آسیب می‌بینند.
وی می‌افزاید: آنچه نباید از خاطر ببریم این است كه كسانی كه در كنار عارضه قلبی، چربی یا فشار خون بالا دارند، در صورت داشتن مجوز روزه‌داری باید كالری مصرفی خود را كاهش دهند و از مصرف غذاهای چرب و شیرین پرهیز كنند. بعلاوه بیمارانی كه كه اوره بالا دارند هم باید تحت نظر متخصص كلیه روزه بگیرد.

صدای قلب بیمارتان را بشنوید!
بی شك شناخت نشانه‌های خطر هنگام روزه‌داری برای بیماران قلبی ـ عروقی ضروری است.
دكتر محمدحسنی بروز بی‌نظمی در ضربان قلب و احساس تپش غیرعادی قلب، بروز یا تشدید درد سینه یا نفس‌تنگی، سرگیجه یا سردرد، ضعف و بی‌حالی غیرعادی و افت یا بالارفتن غیرمعمول فشار خون از عمده‌ترین این نشانه‌هاست كه بیماران قلبی هنگام روزه‌داری نباید از آن غافل بمانند.

روزه‌داری برای دستگاه گوارش بی‌خطر است
بسیاری از افراد به دلیل اندكی ناراحتی گوارشی، از روزه‌گرفتن اجتناب می‌كنند، در حالی كه با رعایت چند نكته تغذیه‌ای می‌توان در كنار روزه‌داری، این عوارض را به حداقل رساند. بر این اساس توصیه اصلی و عمومی پزشكان متخصص گوارش به این دسته افراد آن است كه از مصرف مواد غذایی سرخ‌كرده، پر از ادویه، روغن و شكر بالا در همه زمان‌ها اجتناب كنند.
دكتر ستار جعفری، فوق تخصص بیماری‌های گوارش و كبد در گفت‌وگو با جام‌جم می‌گوید: به طور كلی در بیمارانی كه با مشكلات گوارشی روبه‌رو هستند برای روزه‌داری باید بر اساس نوع بیماری زمینه‌ای فرد تصمیم‌گیری و توصیه لازم را كرد، ولی به‌طور كلی روزه‌گرفتن برای دستگاه گوارش عوارض مهمی ندارد. به بیان دیگر برای دستگاه گوارش و كبد، پرخوری و چاقی بیشتر آسیب‌رسان است تا روزه‌داری. بنابراین در برخی از موارد ممكن است حتی برای كسانی كه دچار بیماری گوارش و كبد هستند روزه مناسب باشد.ناگفته نماند تا به حال ثابت نشده است كه گرسنگی موجب ایجاد زخم معده یا اثنی‌عشر شود اما در برخی بیماران نظیر كسانی كه كبدشان دچار نارسایی مزمن شده است، روزه‌داری به صلاح بیمار نخواهد بود.

با زخم معده یا اثنی عشر‌چگونه روزه بگیریم؟
دكتر جعفری تاكید می‌كند: كسانی كه در حال حاضر بنا به تشخیص پزشك متخصص خود، دچار زخم معده یا اثنی‌عشر فعال هستند، بهتر است روزه نگیرند، اما اگر كسی سابقه زخم را داشته و بهبودی در وی حاصل شده و در حال حاضر علامتی مبنی برعود یا فعال بودن بیماری ندارد، منعی برای روزه گرفتن ندارد.فراموش نكنید كه درد‌های غیرمعمول در ناحیه سر دل همراه با تهوع و استفراغ، استفراغ خونی، ضعف بیش از اندازه و یبوست‌های شدید و طولانی از نشانه‌های خطر بروز ناراحتی‌های گوارشی هستند.

با روده‌های بیمار چه كنیم؟
كولیت‌های عصبی (سندرم روده تحریك‌پذیر) و التهابی از شایع‌ترین بیماری‌های گوارشی هستند. دكتر جعفری در ارتباط با روزه‌داری بیماران دارای كولیت می‌گوید: در كولیت‌های عصبی، مشكل اصلی در سیستم عصبی روده‌هاست و حركات روده دچار مشكل است كه این بیماران عمدتا با روزه‌داری مشكل اساسی نخواهند داشت و حتی بهبودی نسبی نیز در بیماری تجربه می‌كنند، اما در مورد كولیت التهابی كه مخاط روده دچار التهاب و ورم است و اگر بیماری در فاز حاد و هنوز كنترل نشده قرار دارد ،روزه‌داری ممنوع است و در صورتی كه التهاب در روده فروكش كرده و بیمار تقریبا بدون علایم (اسهال، درد شكم، دفع خون و تب) است می‌توان با نظر پزشك معالج روزه گرفت.

جنگ با سوءهاضمه همراه با روزه‌داری
اگر مبتلا به سوءهاضمه هستید هم با رعایت یك سری نكات در ماه رمضان، مشكلی با روزه‌داری نخواهید داشت، از جمله آنها می‌توان به عدم پرخوری هنگام سحر و افطار، پرهیز از درازكشیدن تا لااقل یك‌ساعت پس از غذا، عدم مصرف مایعات فراوان وسط غذا، پرهیز از مصرف غذای خیلی چرب، سس، پیاز، نوشابه گازدار، چای پررنگ و قهوه و سیگار اشاره كرد.

دكتر جعفری تاكید می‌كند: درد‌هایی كه در ناحیه سر دل احساس می‌شود و طبق بررسی‌های انجام شده توسط پزشك، بدون ارتباط با زخم یا درد‌های صفراوی هستند، منعی برای روزه‌گرفتن ایجاد نمی‌كنند.

فراموش نكنید كه گرسنگی روی دستگاه گوارش سالم اثر سوئی ندارد، اما روزه برای كسی كه بیماری‌اش بنا بر تشخیص پزشك معالج وی با روزه‌داری تشدید می‌شود، توصیه نمی‌شود.

گردآوری : گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
منبع : Isna.ir

مطالب پیشنهادی :
روزه گرفتن برای چه بیمارانی ممنوع است؟
رابطه ی بین روزه و شماره عینک شما
روزه = تسریع نوسازی بافتهای بدن
تاثیر روزه بر پوست
روزه و کودک