...اگر به فكر حامله شدن هستید یا در دوران حاملگی به سر می‌برید، سعی كنید آن را در غذاهای روزانه خود استفاده كنید...
 

مارچوبه یك گیاه باغچه‌ای چندساله از خانواده سوسن است (liliaceae). حدود 300 نوع مارچوبه وجود دارد كه 20 نوع آن خوردنی است. مارچوبه گیاهی است با نیزه‌هایی گوشتی كه سر آن شكوفه مانند است و گیاهی تزئینی بوده كه به خاطر مزه آبدار و طعم ملایمش مورد استفاده قرار می‌گرفت. آن را در فصل بهار هنگامی كه حدود 6 تا 8 اینچ است درو می‌كنند. مارچوبه سفید با طعمی خوشمزه و ملیح در زیر زمین رشد می‌كند. در كل مارچوبه به صورت كنسرو فروخته می‌شود ولی مارچوبه تازه را می‌توانید در مغازه‌های خوراك شناسی نیز پیدا كنید كه نوع سبز آن گرانتر است چون این محصول به زحمت به دست می‌آید. نوع دیگر خوردنی آن به رنگ بنفش است و خیلی ریزتر از نوع سبز و سفید است و طعم میوه‌ای دارد.

تاریخچه

از 2000 سال پیش مارچوبه برای تزئین و دارو استفاده می‌شده. منشا آن منطقه مدیترانه شرقی است و از آنجا به تمام نقاط جهان راه یافته است. به نظر می‌رسد كه در مصر باستان و آفریقای شمالی و جنوبی نیز انواع مختلف آن را پرورش می‌دادند. در قرون وسطی این محصول دوباره كشف شد و لوئیس XIV در قرن 18 آن راعمومیت داد. امروزه، مارچوبه در نواحی استوایی و مرطوب كشت می‌شود. تاجران اصلی مارچوبه در دنیا آمریكا، مكزیك، پرو، فرانسه، اسپانیا و كشورهای مدیترانه‌ای است.
مواد موجود در 100 گرم مارچوبه
 
ویتامین K
91.80 میکرو گرم
فولات 262.80 میکرو گرم
ویتامین C 19.44 میلی گرم
ویتامین A 970.20 واحد
تریپتوفان 0.05 گرم
ویتامین B1(تیامین) 0.22 میلی گرم
ویتامین B2(ریبو فلاون) 0.23 میلی گرم
منگنز 0.27 میلی گرم
فیبر 2.88 گرم
ویتامین B6(پیرو دوکسین) 0.22 میلی گرم
مس 0.20 میلی گرم
ویتامینB3( نیاسین) 1.95میلی گرم
فسفر 97.20 میلی گرم
پروتئین 4.66 گرم
پتاسیم 288.00 میلی گرم
آهن 1.31 میلی گرم
روی 0.76 میلی گرم
منیزیم 18.00 میلی گرم
سلنیوم 3.06 میکرو گرم
کلسیم 36.00 میلی گرم

فوائد مارچوبه

سلامت قلب

فولات اساسا برای سلامت سیستم قلب و عروق لازم و ضروری است. كمبود فولات باعث ایجاد خطر حمله قلبی و بیماریهای قلبی می‌شود. فولات همچنین مسئول تبدیل هومو سیستئین به سیستئین است كه تجمع آن در دیواره‌های رگها باعث تصلب شرائین می‌شود. با خوردن یك وعده مارچوبه، 66درصد نیاز روزانه بدن به فولات تامین می‌شود.

ادرار آور طبیعی

مارچوبه منبع بسیار خوبی از پتاسیم (288 میلی گرم در فنجان) و مقداركمی سدیم (19. 8 میلی گرم در فنجان) است، كه در تركیب با آمینو اسیدی در مارچوبه، asparagine، به مارچوبه خاصیت ادرار آوری می‌دهد. از زمانهای دور از مارچوبه برای درمان مشكلاتی چون تورم، ورم مفاصل و روماتیسم استفاده می‌شده است. همچنین این گیاه برای PMS (علائم قبل از قاعدگی در زنان) مفید است.

غذایی برای سلامت روده کوچک

در مارچوبه نوعی كربوهیدرات ویژه‌ای به نام inulin وجود دارد كه ما آنرا هضم نمی‌كنیم، اما باكتریهای مفید در روده بزرگ مثل Bifidobacteria و lactobacilli این كار را انجام می‌هند. اگر در غذای ما مقدار كافی اینولین وجود داشته باشد رشد و فعالیت این باكتریها افزایش می‌یابد. و هنگامی كه مقدار آنها بیش از حد شود باكتریهای مضر نمی‌توانند فعالیتی داشته باشند.

 پیشگیری از عیبهای مادرزادی

اگر به فكر حامله شدن هستید یا در دوران حاملگی به سر می‌برید، سعی كنید مارچوبه را در غذاهای روزانه خود استفاده كنید. یك فنجان مارچوبه تقریبا 263 میلی گرم فولات دارد. فولات یك ویتامین B لازم برای تقسیم سلولی است و برای تركیب DNA ضروری است. بدون فولات سلولهای سیستم عصبی جنین درست تقسیم نمی‌شوند. كمبود فولات در دوران حاملگی باعث ایجاد عیبهای مادرزادی از قبیل عیب لوله‌های عصبی مثل اسپینابیفیدا، ضایعه‌ای در ستون فقرات می‌شود. كمبود فولات یكی از شایعترین كمبودهای ویتامینی در دنیاست.

چگونه انتخاب و ذخیره كنید

ساقه‌های مارچوبه باید گرد باشد چرب و پیچدار نباشد. آنهایی كه ساقه‌ای باریك و سبز رنگ با سر بسته مایل به ارغوانی دارند را انتخاب كنید. انتهای ساقه نباید خیلی چوبی باشد البته كمی چوبی بودن ساقه را از خشك شدن محافظت می‌كند. اگرمارچوبه را پاك كنید و بپزید نصف وزن خود را از دست می‌دهد. مارچوبه سفید كه طعمی ملیح تر از مارچوبه سبز دارد همیشه در دسترس می‌باشد.  مارچوبه سفید با طعمی خوشمزه و ملیح در زیر زمین رشد می‌كند. بعضی مغازه ها مارچوبه بنفش را كه طعم میوه‌ای دارد نیز می‌فروشند. یك یا دو روز بعد از خریداری آن را مصرف كنید تا از طعم تازه آن لذت ببرید.

دستورات غذایی جدید و خوشمزه با مارچوبه
تهیه و ترجمه: گروه سلامت سیمرغ
اختصاصی سیمرغ  www. seemorgh. com/health  
 
مطالب پیشنهادی:
چه مقدار فولیک اسید استفاده نمائیم.
تغذيه دوران بارداری
تغذیه مادران در زمان بارداری
عوارض قبل عادت ماهانه و برخورد تغذیه‌ای با آن
تغذيه و بیماریهای قلبی