از بین 70 هزار سرطان سالانه در كشور ، بیش از 20 هزار از موارد سرطان كشور با اقدامات مداخله‌ای قابل پیشگیری است، اما چگونه؟

از بین 70 هزار سرطان سالانه در كشور ، بیش از 20 هزار از موارد سرطان كشور با اقدامات مداخله‌ای قابل پیشگیری است، اما چگونه می‌توان این كار را انجام داد.

حتما در مجلات، مطالب متناقضی درباره آنچه به عنوان پیشگیری از سرطان گفته می‌شود، به چشمتان خورده است و حتما هم دیده‌اید چیزی را یك گزارش پیشنهاد می‌دهد و دیگری، آن را رد می‌كند، اما اگر از این تفاوت در جزئیات خسته شده‌اید، به راهكارهای ساده زیر توجه كنید. تغییرات كوچكی كه می‌تواند به شما كمك ‌كند كه شانس ابتلا به سرطان را كاهش دهید.

1- تغذیه صحیح: مصرف گوشت‌های قرمز و چربی‌ها بویژه چربی‌های حیوانی را كم كنید. این غذاها هم موجب چاقی می‌شود و هم خطر سرطان‌هایی مثل سرطان پستان، پروستات و روده بزرگ را زیاد می‌كند. اشخاصی كه به طور مرتب از فرآورده‌های غذایی نمك سود یا دوده داده استفاده می‌كنند، به سرطان معده بیشتر مبتلا می‌شوند. غذاهای آب‌پز را جایگزین غذاهای كباب شده و سرخ شده كنید زیرا حین سرخ كردن یا كباب كردن غذاها، مواد سرطان‌زا به وجود می‌آید. 

2- داشتن وزن مناسب: پرخوری و چاقی، یك عامل موثر در بروز خیلی از سرطان‌ها مثل سرطان دستگاه گوارش، پستان و رحم است. دانشمندان پس از تحقیقات وسیع، به این نتیجه رسیده‌اند كه اضافه وزن باعث سرطان‌هایی چون سرطان مری، معده، روده بزرگ، كبد، كیسه صفرا، لوزالمعده، پروستات، كلیه، غدد لنفاوی و ... می‌شود. 

3- خودداری از مصرف دخانیات: شاید در خصوص سرطانزایی، هیچ عاملی به اندازه دخانیات اتفاق نظر وجود نداشته باشد. استفاده از محصولات دخانیات، میزان ابتلا به سرطان‌هایی چون ریه، مری، دهان، مثانه، كلیه، پانكراس و معده را بالا می‌برند. با استفاده از سیگار، بیش از 60 ماده را كه باعث تزلزل تقسیمی ‌سلولی می‌شوند، تنفس می‌كنیم و متأسفانه آنان كه خود سیگار نمی‌كشند ولی با افراد سیگاری سروكار دارند و دود سیگار آنها را بناچار استشمام می‌كنند، به خاطر تماس با این مواد در صد ابتلا به سرطانشان بالا می‌رود. چنانچه هر سال 3000 شخص غیرسیگاری از سرطان ریه، جان خود را از دست می‌دهند. 

4- ورزش: به طور كلی ورزش بین 20 تا 30 دقیقه هر روز یا 4 تا 5 روز در هفته ضروری است. این ورزش می‌تواند شامل حركات آسانی چون تند راه رفتن یا دوچرخه سواری باشد. پژوهش‌ها نشان داده است 4 ساعت پیاده‌روی در هفته، خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده را به نصف كاهش می‌دهد. 

5- معاشرت و تفكر مثبت: با دوستان و اقوام ارتباط بیشتری برقرار كنید. شاد باشید و تنش كمتری داشته باشید. پژوهش‌ها نشان می‌دهد كه در خون مردهایی كه تنش زیادی دارند و ارتباط رضایتبخش چندانی با دوستان و اعضای خانواده ندارند، مقدار بیشتری آنتی ژن مربوط به پروستات وجود دارد كه نشانه بروز سرطان پروستات است. تنها با ایجاد چند تغییر ساده در زندگی روزانه می‌توانید خطر ابتلا به سرطان را به طور چشمگیر كاهش دهید.

6- مصرف میوه و سبزی: سبزی‌ها و میوه‌ها به دلیل داشتن انواع ویتامین‌ها، مواد معدنی مفید، مواد ضد سرطان و الیاف هضم نشدنی بسیار مفیدند و از پیدایش خیلی از سرطان‌ها جلوگیری می‌كنند. خوردن فرآورده‌های گیاهی حاوی الیاف سلولزی مثل گندم سبوس‌دار، حبوبات، میوه و سبزی برای پیشگیری از ابتلا به سرطان توصیه می‌شود. سبزیجات سبز یا زرد تیره، حبوبات، فرآورده‌های سویا، سبزیجاتی مانند كلم، كرفس و هویج احتمالاً به كاستن از خطر بروز سرطان‌های روده و معده كمك می‌كنند. راستی می‌دانستید كیوی سرشار از اكسیدان‌های ضدسرطانی است و مانند نارنجك دستی، سلول‌های سرطانی را نابود می‌كند؟

7- دوری از مواد سرطانزا: برخی فرآورده‌های مورد مصرف در صنعت یا مواد شیمیایی نیز سرطانزا هستند. مثلا افرادی كه به طور دائمی ‌با الیاف پنبه‌نسوز سروكار دارند، امكان ابتلا به سرطان ریه را دارند. تماس با مقادیر زیاد و مكرر مایعات تخمیركننده خانگی و نیز انواع تینرهای رنگ احتمال ایجاد سرطان را در بردارد.

 
گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
منبع: jamejamonline.ir
 
مطالب پیشنهادی:
علامت های هشدار دهنده سرطان پوست  
رابطه چراغ خواب و سرطان!؟
این گیاه، ضد سرطانی قوی است!؟
راز محافظت بدن در برابر سرطان کشف شد
عامل اصلی ايجاد سرطان‌ها