دود بازگشتی حاصل از استعمال دخانیات تمام افراد حاضر در یک محیط سربسته آنها را به یک اندازه مسموم و بیمار می‌کند.
 
آثار تخریبی و زیانبار استعمال دخانیات در اشخاص مصرف کننده این مواد تا حدود زیادی شناخته شده بود، اما اینکه همراهی و تماس مداوم با این افراد موجب ایجاد بیماری‌های جدی و بالا رفتن ریسک ابتلا به سرطان در دیگرانی می‌شود که با آنها زیر یک سقف به سر برده‌اند، گرچه در طول عمرشان یک سیگارهم نکشیده‌اند، موضوع دیگری است که نیازمند توجه جدی است.

مطابق اعلام مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها، دود بازگشتی حاصل از تدخین سیگار، پیپ یا قلیان همراه با سایر آلاینده‌های محیطی مانند ذرات مخصوص که حاوی مواد سمی نیز هستند، وارد هوای تنفسی و جریان دم و بازدم تمام افراد حاضر در یک محیط سربسته مثل منازل مسکونی می‌شود و تمام کسانی که در آنجا زندگی می‌کنند به یک اندازه مسموم و بیمار می‌کند. این دود باقیمانده در محیط، آمیخته‌ای از بیش از ۲۵۰ ماده شیمیایی توکسیک (سمی) است که حداقل ۵۰ نوع آن از سرطانزاهای شناخته شده می‌باشد. طبق همین آمار بیش از ۶۰% کودکان ۳ تا ۱۱ ساله آمریکایی در معرض دود سیگار افراد بزرگسال خانواده‌اند و در مجموع، نیمی از جمعیت این کشور خواسته و ناخواسته در منزل و فضاهای باز و سربسته بیرون با این عوامل خطر تنفسی مواجهند. در مورد کودکان بیش از هر چیز احتمال ابتلا به آسم، اوتیت مدیا یا عفونت گوش میانی و عفونتهای تنفسی مثل برونشیت و ذات الریه مد نظر است و سن حداکثر شیوع برای این بیماریها همان ۳ تا ۱۱ سال است. پژوهش‌های دیگری نیز بر این موضوع دلالت دارند که احتمال مرگ ناگهانی در دوره نوزادی (زیر یک ماه) در متولدین خانواده‌های سیگاری بسیار بالاتر است. 

سازمان بهداشت جهانی با اعلام این مطلب که مواجهه ثانویه افراد غیر سیگاری با دود سیگار موجب افزایش احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی - عروقی و سرطان ریه در آنان می‌شود، میزان این افزایش را ۳۰% اعلام کرد. به بیان دیگر زندگی کردن در کنار آدمهای سیگاری3/1 برابر خطر ابتلا به این بیماری‌های صعب العلاج را افزایش می‌دهد.

تا چندی پیش اظهار نظر و فرضیات مبتنی بر این افزایش تنها به استناد گردآوری آمار و اطلاعات فردی بیماران و محیط زندگی و کار آنان و مقایسه با یکدیگر بود، اما پیشرفتهای اخیر علم پرتو شناسی و تکنولوژی تصویربرداری پزشکی به وضوح تخریب بافتی و آسیب ساختاری دستگاه تنفسی، شامل مسیرهای عبور هوا و خود ساختمان ریه را نشان داده است. اثبات این نظریه، گواه علمی محکمی در اختیار کمپین‌های ضد سیگار و طرفداران تصویب قانونی منع استعمال دخانیات درفضاهای باز و سربسته شهری قرار داده است. آنها خواهان حفظ حق برخورداری افراد از زندگی و محیط زیست سالم و ایفای نقش قانونگذاران در عمل به مسئولیت مدنی خویش هستند.
 
گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
منبع: voanews.com
 
مطالب پیشنهادی:
ابتلا به سرطان دهان به وسيله سيگارهای «لايت» 
تنباكو و تاثير آن بر بهداشت دهان
پیشگیری از مشکلات ماهیچه‌ای-استخوانی با ترک سیگار
مصرف هر بار قلیان = 100 نخ سیگار!!
مادرانی که قاتل نوزادان خود هستند