سن بروز علائم بلوغ در سال‌های اخیر کاهش چشم گیری داشته و تغذیه به عنوان عامل اصلی این تغییر شناخته شده است.
 

یک متخصص بیماری‌های زنان و زایمان معتقد است که سن بروز علائم بلوغ در سال‌های اخیر کاهش چشم گیری داشته و تغذیه به عنوان عامل اصلی این تغییر شناخته شده است.

دکتر مرضیه غفارنژاد، متخصص بیماری‌های زنان و زایمان و فلوشیپ نازایی در گفتگو با خبرنگار ایسنا منطقه علوم پزشکی تهران گفت: ظهور علائم بلوغ با شرایط تغذیه رابطه دارد، اما عامل اساسی و تعیین کننده ژنتیک است، یعنی دختران و پسران زمانی علائم بلوغ را ظاهر می‌کنند که پدر و مادرانشان علائم را ظاهر کرده‌اند.

وی در ادامه تصریح کرد: وضعیت اقتصادی، شهری، روستایی، موقعیت‌های کوهستانی دامنه‌ها و مناطق گرمسیری یا سردسیری و بیماری‌های روانی نیز بر وضعیت بلوغ تأثیر دارد.

این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به فرآیند بلوغ در زندگی گفت: بلوغ فرآیندی در زندگی دختران و پسران است که با تغییرات هورمونی در بدن آغاز شده، این تغییرات موجب ایجاد تغییرات فیزیکی می‌شود که در نهایت مجموع تغییرات هورمونی و فیزکی باعث می‌شود که فرد توانایی تولید مثل پیدا کند.

وی در خصوص سن تغییرات هورمونی اظهار داشت: در دختران تغییرات هورمونی و فیزیکی از سن 8 سالگی ظاهر می‌شود و اولین علائم ظهور جوانه‌های پستانی است به دنبال آن افزایش رشد قدی، رویش مو  در نواحی خاص و عادت ماهیانه تظاهر می‌یابد.

دکتر غفارنژاد با اشاره به سن تغییرات هورمونی در پسران اظهار کرد: تغییرات در پسران از 9 سالگی شروع می‌شود، اولین علامت رشد موهای ناحیه تناسلی است که به دنبال آن دستگاه تناسلی خارجی رشد می‌کند.

وی در ادامه تصریح کرد: خانواده‌ها باید به مسائل بلوغ فرزندان خود آگاه باشند که اگر این تغییرات خارج از چهارچوب بود متوجه شوند و به پزشک مراجعه کنند.

دکتر غفارنژاد با اشاره به تأثیر تغذیه در کاهش سن بلوغ گفت: در دهه‌های اخیر ما شاهد کاهش سن بلوغ در کشورمان بوده‌ایم که با توجه به تحقیقات صورت گرفته در این زمینه می‌توان بیان کرد که علائم بلوغ با شرایط تغذیه رابطه مستقیم دارد.

این متخصص زنان و زایمان در ادامه بیان داشت: دختران و پسران در این سن یا به شدت دچار پرخوری می‌شوند یا کم خوری می‌کنند که هر دو برای فرد مضر است، در این دوران دختران و پسران رشد قدی دارند و به ویتامینها، کلسیم و پروتئین نیازمندند.

وی در خصوص ورزش در سنین بلوغ اظهار داشت: انجام ورزش در این دوران که باعث افزایش تعادل ذهنی و روانی می‌شود به بلوغ و سیر تغییرات در افراد کمک شایانی می‌کند.

این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به کاهش و افزایش وزن در این سنین گفت: چربی عامل بسیار تأثیرگذاری است به طوری که کودکانی که زیر 47 کیلو وزن دارند دیرتر به سن بلوغ می‌رسند و به طور کلی چاقی یا لاغری بیش از حد فرآیند بلوغ را مختل می‌سازد.

 
گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
 
مطالب پیشنهادی:
مشكلات عادت ماهانه دختران نوجوان
چرا نوجوانان تا دیر وقت بیدار می‌مانند؟
کم‌مويی صورت آقايان؛ علل و راه‌حل
ساده‌ترين راه حل برای مشكل چاقی كودكان
خطری برای بارداری زودهنگام