آیا میدانید شیر شیر پاستوریزه با شیر استریلیزه چه تفاوتی دارد؟

 اغلب وقتی برای خرید شیر به مغازه یا سوپرماركت‌های بزرگ مراجعه می‌كنیم با افرادی مواجه می‌شویم كه برای مصرف روزانه، شیرهای استریلیزه یا همان مدت‌دار را به شیرهای پاستوریزه ترجیح می‌دهند. این افراد عقیده دارند شیرهای استریلیزه سالم‌ترند و مدت زمان ماندگاری آنها بیشتر است؟
اما واقعیت این نیست. امروزه شیرها را به دو روش پاستوریزاسیون و استریلیزاسیون به منظور نابودی میكروب‌ها و افزایش مدت ماندگاری حرارت‌دهی می‌كنند.
در روش پاستوریزاسیون، میكروب‌های بیماریزا از بین می‌روند ولی میكروب‌های عامل فساد باقی می‌مانند بنابراین مدت زمان ماندگاری این شیرها در یخچال 2 تا 3 روز است و بعد از این مدت میكروب‌های عامل فساد حتی در سرمای یخچال فعال می‌شوند و شیر را غیرقابل مصرف می‌كنند.
اما در مقابل و در روش استریلیزاسیون به دلیل درجه حرارت بالا، تمامی میكروب‌های بیماریزا و عامل فساد موجود در شیر نابود می‌شوند (البته این نابودی صد درصد نیست)‌. بنابراین این نوع شیرها حتی در خارج از یخچال تا 6ماه قابلیت نگهداری دارند. اما نكته قابل توجه آن است كه به محض بازكردن بسته‌بندی این شیرها و تبادل هوایی در آن، شرایط آنها شبیه به سایر شیرهای پاستوریزه می‌شود و تنها به مدت 2 روز می‌توان آنها را در یخچال نگهداری كرد.
نكته مهم‌تر آن است كه شیرهای مدت‌دار به دلیل شدت حرارت بالای استریلیزاسیون در مقایسه با شیرهای پاستوریزه مواد مغذی بیشتری را از دست می‌دهند. به طور معمول در شیر پاستوریزه 10 تا 20 درصد پروتئین‌های محلول در شیر تخریب می‌شوند؛ در حالی كه در شیر استریل این مقدار تخریب به 40 تا 60 درصد می‌رسد. همچنین حرارت بالا اثر نامطلوب خود را روی برخی ویتامین‌های حساس به حرارت شیر نیز می‌گذارد.
ویتامین‌های C، B1، B6 و B12 موجود در شیرهای استریل تقریبا 5‌/‌1 تا 2 برابر بیشتر از ویتامین‌های شیرهای پاستوریزه تخریب می‌شوند.
معضل دیگر آن كه برخی افراد نیز عادت دارند جهت مصرف شیر روزانه خود حتما آن را به صورت گرم میل كنند. گرم كردن و جوشاندن شیرهای استریل می‌‌تواند از قدرت جذب كلسیم محلول در شیر بكاهد و همچنین پروتئین‌های شیر را 20 تا 25 درصد منعقد و غیرقابل هضم كند. بنابراین اگر می‌خواهید شیر را به صورت روزانه یا ظرف مدت 2 تا 3 روز مصرف كنید لزوما از شیرهای پاستوریزه استفاده كنید.
این شیرها طعم بهتر و مواد مغذی بیشتری دارند و در مقایسه قابلیت هضم بهتری دارند.
نكته دیگر آن كه برخی از فروشندگان به صرف آن كه شیرهای استریل نیاز به یخچال ندارند آنها را پشت شیشه مغازه و مقابل نور آفتاب نگهداری می‌كنند. در این رابطه باید دانست شدت نور می‌‌تواند تا حدودی روی طعم و مزه این شیرها تاثیر گذاشته و طعم آنها را ناخوشایند كند.
شدت تابش نور همچنین می‌‌تواند روی ماهیت ماده بسته‌بندی این شیرها تاثیر گذارد این مواد می‌توانند به داخل شیر منتشر شده و به راحتی با تركیبات موثره شیر واكنش داده و مواد مخرب و مضری را در محصول تولید كنند.
 
گردآوری :گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
منبع :jamejamonline.ir

مطالب پیشنهادی :
10 راه پنهانی برای افزایش كلسیم
غذاهای دریایی جز کلسیم چه چیزی دارند؟
مصرف مكملهای كلسيم و ويتامين D
غذاهای برتر برای استخوانهای شما
غذاهای معجزه گر!