دیابت یا مرض قند با سرعت بسیاری در حال گسترش است. این در حالی است كه این بیماری، از بیماری هایی است كه به راحتی قابل پیشگیری است. چند روش ساده را برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری مرور می كنیم.

1 – انتخاب پیش غذای مناسب
بهترین توصیه سالاد است.خوردن سبزیجات با سس سركه فرانسوی،قبل از وعده غذای اصلی،به كنترل شدن میزان قند خون كمك شایانی می كند. 

در پژوهشی كه در دانشگاه آریزونا انجام شد،مشاهده شد از بین مبتلایان به دیابت  نوع 2 (یا دیابت مقاوم به انسولین)،كسانی كه قبل از صرف یك وعده غذای پركربوهیدرات (قند)، دو قاشق غذا خوری سركه استفاده كردند، میزان قند خون پایین تری نسبت به سایرین داشتند.

كارل جان ‌استون،رهبر گروه پژوهش می گوید:سركه حاوی استیك اسید است كه می تواند برخی از آنزیم هایی را كه در هضم و جذب نشاسته دخالت دارند،غیرفعال كرده و با این كار هضم كربوهیدرات ها را كند و آهسته كند. در حقیقت اثر سركه مشابه است با اثر داروی آكاربوز، كه یك داروی كاهنده ی میزان قند خون است.
پس از این  به بعد،ماكارونی را با این چاشنی  میل كنید: سسی از سه قاشق سركه،دو قاشق روغن بذركتان، یك حبه سیر له شده، یك چهارم قاشق چایخوری عسل، سه قاشق ماست، نمك و فلفل.

2 – اتومبیلتان را رها كنید
از هر فرصتی  در طول روز برای پیاده روی استفاده كنید.با این كار از سلامت بهتری برخوردار خواهید بود، حتی اگر هیچ وزنی كم نكنید.

در مطالعه ای مشخص شد خطر ابتلا به دیابت  در افرادی كه به طور منظم ورزش می كنند – تا چهار ساعت در هفته یا تقریبا 35 دقیقه در روز – تا 80 درصد كاهش می یابد،حتی اگر این افراد در نتیجه ی این ورزش هیچ وزنی كم نكنند.این الگوی كاهش میزان خطر،به همین صورت در مطالعات مختلف تكرار شده است.
به عنوان مثال پژوهش معروفی به روی پرستاران زن انجام شده نشان داد زنانی كه فعالیت های كاری بیشتری دارند، خطر ابتلا به دیابت را تا 30 درصد كاهش داده اند. مطالعات دانشمندان چینی نیز نشان داده است كه افرادی كه قند خون بالایی دارند و مستعد ابتلا به دیابت هستند،اگر در فعالیت های ورزشی متعادل شركت كنند و در شیوه ی زندگی خویش برخی اصلاحات انجام دهند، خطر بروز دیابت را 40 درصد كاهش خواهند داد.
 چرا پیاده  روی؟ 
علت این  است كه ورزش باعث می شود تا بدن  از هورمون انسولین به نحو بهتر و  كارآمدتری استفاده كند.به این ترتیب كه تعداد گیرنده های انسولین روی سلول ها را افزایش می دهد. نقش انسولین این است كه قند خون را وارد سلول ها می كند تا به مصرف تولید انرژی یا تغذیه ای برسد.اگر قند خون وارد سلول نشود، در خون باقی خواهد ماند و مشكلات جدی برای فرد به وجود خواهد آورد.

3 – به غلات عادت كنید
مصرف غلات وزن بدن را كاهش می دهد و قند  خون را ثابت نگه می دارد.مصرف غلات سبوس دار میزان بروز سرطان سینه،  دیابت نوع دو، فشار خون بالا و سكته مغزی را كاهش می دهد.
4 – قهوه بخورید
اگر از طرفداران قهوه و نسكافه هستید، آنها را از خود دریغ نكنید.قهوه می تواند از ابتلا به دیابت جلوگیری كند.
در پژوهشی در دانشگاه هاروارد كه در مدت 18 سال  به روی 126210 زن و مرد انجام شد،مشخص شد در افرادی كه از طرفداران پر و پا قرص قهوه هستند و روزانه بیش از 6 فنجان قهوه می نوشند، خطر ابتلا به دیابت نوع دو 29 تا 54 درصد كاهش می یابد.مصرف 4 تا 5 فنجان قهوه خطر بروز بیماری را 29 درصد كاهش می دهد، 1 تا 3 فنجان قهوه نیز اثر اندكی دارد. ولی قهوه ی بدون كافئین هیچ اثر پیشگیری كننده ای ندارد. كافئین در فرم های مختلف دیگر، مثل چای، نوشابه و شكلات نیز اثر مثبت در پیشگیری از ابتلا به دیابت دارد. محققان معتقدند كافئین با افزایش دادن متابولیسم این اثر را اعمال می كند.همچنین قهوه ای كه منبع اصلی كافئین در این مطالعه بود، حاوی پتاسیم،منیزیم و آنتی اكسیدان بود كه به سلول ها در جذب قند كمك می كنند.
5 – از فست فود ها استفاده نكنید
شاید با یك بار خوردن این غذاها اتفاقی رخ ندهد. ولی اگر این روش تغذیه  به صورت عادت غذایی در آید، فرد را به سوی دیابت می كشاند.
مطلبی كه ذكر  شد، حاصل تحقیقات دانشمندان دانشگاه  مینه سوتا به روی 3000 هزار فرد 18 تا 30 ساله، در مدت 15 سال است. در ابتدای مطالعه، تمام افراد دارای وزن مناسبی بودند. ولی افرادی كه در هفته بیش از دوبار از غذاهای فروشگاه های فست فود استفاده كردند، در مقایسه با كسانی كه مصرف این نوع غذاها را به كمتراز یك بار در هفته محدود كردند، دچار اضافه وزن (4.5 كیلوگرم) و مقاومت به انسولین شدند. اضافه وزن و مقاومت به انسولین دو فاكتور اصلی ابتلا به دیابت نوع 2 هستند. علاوه بر اثر میزان مصرف به شكل گفته شده، بسیاری از فست فودها به طور مصنوعی با چربی های مضر ترانس (ترانس نوعی شكل ساختمانی مولكولهای چربی است) و نیز كربوهیدرات های تصفیه شده و مصنوعی اشباع می شوند، كه این باعث می شود حتی اگر این غذاها باعث اضافه وزن نشوند، باز هم خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهند.

6– از سبزیجات بیش از پیش استفاده كنید
گوشت را غذایی برای تفریح در نظر بگیرید،نه برای استفاده ی روزانه.مطالعه به روی 37000 هزار زن نشان می دهد خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در زنانی كه هر هفته حداقل 5 بار گوشت قرمز مصرف می كنند، 29 درصد بیشتر از زنانی است كه مصرف گوشت آنها كمتر از یك بار در هفته است. همچنین خوردن گوشت های فرآوری شده مثل هات داگ 5 بار یا بیشتر در هفته، خطر ابتلا به دیابت را 43 درصد نسبت به مصرف كمتر از یك بار در هفته افزایش می دهد. محققان علت را كلسترول موجود در گوشت قرمز و افزودنی های خوراكی موجود در گوشت های فرآوری شده می دانند.
 
تهیه و ترجمه : گروه سلامت سیمرغ
www.seemorgh.com/health
اختصاصی سیمرغ
 
مطالب پیشنهادی:
اگر دیابت دارید این سبزی را بخورید!!
 پاسخ به سوالات دیابت(1)
پاسخ به سوالات دیابت(2)
 حبوباتی مخصوص دیابت و فشار خون
 آیا دیابت در کمین شماست؟