سرباز فراری های فوتبال باید شلاق بخورند
معجزه‌ای در كار نیست، فقط یك باند فساد و جعل مدارك پایان خدمت سربازی با كمك تعدادی از كاركنان نیروهای مسلح راهكاری برای فرار از سربازی ارائه كرده بودند.
معجزه‌ای در كار نیست، فقط یك باند فساد و جعل مدارك پایان خدمت سربازی با كمك تعدادی از كاركنان نیروهای مسلح راهكاری برای فرار از سربازی ارائه كرده بودند.فقط كافی است پول داشته باشید و اراده‌ای برای فرار از خدمت سربازی و در حقیقت خیانت به كشور.  شاید بتوان رفتن به سربازی را مهم‌ترین دغدغه پسران نامید. این دغدغه سال‌های آخر دبیرستان به اوج می‌رسد زیرا پسران با تصمیمی بزرگ مواجهند رفتن به سربازی یا ادامه تحصیل، كه البته در صورت ادامه تحصیل این خدمت به سا‌ل‌های بعد از اتمام درس موكول می‌شود، اما این دغدغه زمانی جذاب می‌شود كه ورزشكارانی كه درآمدهای میلیاردی دارند  نه تنها حتی حاضر نشده‌اند به خدمت مقدس سربازی بروند حتی در تخلفی آشكار خود را بیمار صعب‌العلاج  معرفی كرده‌اند با پرداخت رشوه و ... كارت معافیت پزشكی از خدمت سربازی در یافت كرده‌اند.

دلایل غیر واقعی برای گرفتن كارت جرم نیست؟

چند ماه‌ گذشته خبر جعلی بودن كارت‌های پایان خدمت ورزشكاران رسانه‌ای شد. البته مدافعان این عمل در دفاعی تعجب بر انگیز گفتند: به دلیل اینكه عمر ورزشی بازیكنان کوتاه است بهتر است اعمال مجازات به بعد از دوران ورزشی موكول شود. اما سؤالی كه مطرح است این است که مگر سایر جوانانی که در مشاغل دیگر فعالیت دارند اگر چنین خلافی را مرتكب شوند، بخشیده خواهند شد؟ اگر یك فرد عادی مدارك پزشكی جعلی برای معافیت از سربازی خود ارائه دهد آیا به اشد مجازات محكوم نخواهد شد؟ هرچند این روزهاخبر جریمه 30 میلیونی در رسانه‌ها منتشر شده است اما در صورت صحت و اجرا هرگز متناسب با نوع جرم رخ داده نخواهد بود.

كارت‌های معافیت اصالت دارد و جعلی نیست

شاه حسینی، قاضی بازنشسته در گفت‌وگو با «قانون» با اشاره به اینكه این كارت‌ها اصالت دارد و به هیچ عنوان جعلی نیست، توضیح داد: با توجه به آمار رسمی سازمان نظام وظیفه حدود 60 نفر از بازیكنان مرتكب این تخلف شده‌اند، امادر مورد كارت‌های معافیت این افراد باید گفت كه این كارت‌ها اصالت دارد ولی مداركی كه منشا صدور كارت‌ها بوده غیرواقعی است. برای مثال گواهی پزشكی جعلی، گواهی تحصیل، گواهی حضور در جبهه یا مناطق جنگی این مدارك كه مبنای صدور كارت معافیت از خدمت شده دارای اشكال است (این كارت‌ها كارت پایان خدمت نیست، كارت پایان خدمت زمانی صادر می‌شود كه شخص خدمت سربازی را گذرانده باشد).

این كارشناس حقوقی فوتبال ادامه داد: به دلیل اینكه منشا صدور این كارت‌ها جعلی و غیرواقعی هستند قانون به مرجع صدور، سازمان نظام وظیفه اجازه می‌دهد كه این كارت‌ها را ابطال كند و در صورت ابطال كارت معافیت، فرد در حكم سرباز خواهد بود.  

این حقوقدان با اشاره به اینكه هر شخصی و در هرمقامی به‌عنوان مباشر یا معاون در ارتكاب این جرایم نقش داشته باشد قطعا باید تحت پیگرد قرار بگیرد ومجازات شود خاطرنشان كرد: این اشخاص می‌توانند از نیروهای مسلح مدیران، مربیان باشگاه یا خود بازیكن باشند هركسی كه دخالتی در این قضیه داشته باشد قابل پیگرد خواهد بود.  شاه حسینی تصریح كرد: هنگامی كه بحث كارت‌های جعلی مطرح می‌شود سه مرجع  وظایفی را برعهده دارند، اولین سازمان، سازمان نظام وظیفه است كه پس از اطلاع از كارت‌های غیرواقعی با همراهی ستادكل نیروهای مسلح وظیفه دارد بلافاصله افرادی را كه  گواهی‌های خلاف واقع و مدارك غیرواقعی (كه در قانون مجازات اسلامی لحاظ شده است و جرم تلقی شده) را شناسایی و به دستگاه قضا معرفی كنند و تكلیف این كارت‌هارا مشخص كنند كه به‌نظر بنده هم این سازمان‌ها خوب هم عمل كرده و كارت‌ افراد متخلف را ابطال كردند.

چرا فدراسیون  فوتبال اقدامی انجام نداده است؟

 وی ادامه داد: مسئولیت دوم متوجه سازمان نظام وظیفه است كه اشخاصی كه در این قضیه نقش داشته‌اند به مرجع قضایی معرفی كند. بنده تا آنجا كه اطلاع دارم این افراد به مرجع قضایی معرفی شده‌اند، اما تكلیف دیگر سازمان نظام وظیفه این است كه به فدراسیون فوتبال اعلام كند كه این بازیكنان سرباز هستند و فدراسیون فوتبال هم باید در كمیته انضباطی در مورد این افراد رای صادر كند كه متاسفانه تا به حال فدراسیون این كار را انجام نداده است.

این قاضی بازنشسته با اشاره به اینكه مرجع دوم دستگاه قضاست، تصریح كرد: دستگاه قضا وظیفه دارد هر شخص در هر مقام و منسبی اعم از مدیر باشگاه، بازیكن و افرادی كه منتسب به نیروهای مسلح اند را از لحاظ كیفری محاكمه و رای صادر كند كه البته هنوز حكمی در این خصوص صادر نشده است. در این راستا فدراسیون فوتبال نیز باید حداكثر هفته اول انتشار خبر به این مورد رسیدگی و حكم صادر می‌كرد كه هنوز به وظایف قانونی خود عمل نكرده است.

حبس، شلاق و مجازات نقدی در انتظار جاعلان

شاه حسینی ادامه داد: مجازات‌ این افراد در قانون مجازات اسلامی مشخص است، برای مثال كسی كه مدرك(گواهی پزشكی و ...) را جعل كرده مطابق قانون در باب جعل و استفاده از سند جعلی باید رسیدگی شود، مجازات‌ها نیز از جزای نقدی  تا حبس و شلاق است كه البته این مجازات‌ها در دستان قاضی است. به نظر بنده باید تنبیه خوبی برای این افراد درنظرگرفته شود كه افراد دیگر فكر ارتكاب به این جرایم را نكنند، از طرفی نباید موقعیت این افراد را در جامعه فراموش كنیم.

این كارشناس حقوقی فوتبال با بیان اینكه اصل بر این است صاحب هر سندی می‌داند سند واقعی یا غیر واقعی است، تصریح كرد: این افراد به غیرواقعی بودن مدارك خود وقوف كامل دارند بنابراین باید فدراسیون فوتبال این افراد را دعوت كند و با دقت به این موضوع رسیدگی كند. بنده تعجب می‌كنم چرا تابه‌حال فدراسیون فوتبال موضوع به این مهمی را هنوز رسیدگی نكرده است. البته حساسیت بازی‌های مهم آسیایی هم نمی‌تواند بهانه‌ای برای فدراسیون برای دیر رسیدگی كردن یا عدم رسیدگی به موضوع باشد. 

 اول سربازی و بعد معرفی به دادگاه صالحه

سردار موسی کمالی، جانشین اداره کل منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح ، با اشاره به اینکه پرونده حدود 50 نفر از فوتبالیست‌هایی که در لیگ برتر و دسته یک فوتبال ایران کارت‌های معافیت گرفته‌اند در دست بررسی است، توضیح داد: مدارک منجر به صدور کارت معافیت این افراد مشکوک تشخیص داده شده و در دست بررسی است. وی در پاسخ به اینکه حکم این افراد چیست و چگونه تعیین می‌شود، خاطرنشان كرد: این افراد سرباز غایب هستند و باید به سربازی بروند و پس از آن به محاکم صالحه معرفی شده تا دادگاه و مراجع قانونی نسبت به صدور حکم آنها اقدام کنند. همچنین با معرفی باندهایی که همکاری لازم را درمورد صدور کارت معافیت این افراد داشته‌اند درخصوص این باندها تصمیم‌گیری خواهد شد.

یک تا پنج سال حبس برای متخلفان

«این درحالی است كه براساس ماده ۶۰ قانون خدمت نظام‌وظیفه، هرکس از هر راه غیرقانونی مثل اعمال نفوذ،‌ تقلب، جعل، سندسازی، رشوه و ... و راه‌هایی از این دست معافیت بگیرد یا خدمت نکند باید به دادگاه صالحه معرفی شده و این جرم بین یک تا پنج سال حبس در پیش دارد. به احتمال زیاد بعد از حبس هم چون غایب از خدمت بوده اند با مجازات اضافه خدمت مواجه خواهند بود.حال این سوال مطرح است كه این بازیكنان با درآمد میلیاردی كه دست به این كار می‌زنند چگونه باید مجازات شوند؟ آیا مجازات آنها هم باید مانند افراد عادی جامعه باشد؟ »

تبعیض میان افراد ممنوع!

عباس تدین،  استاد دانشگاه و حقوقدان با اشاره به اینكه  قانون اساسی صراحت داردكه همه افراد در برابر قانون برابرند به «قانون» توضیح داد: از نظرقانونی نمی‌توان بین افراد تبعیض قائل شد و هركس (فارغ از هر درجه‌، سمت و جایگاهی) اگر مرتكب جرمی شود طبق قانون مجازات اسلامی باید مجازات شود،  مگر در مواردی كه مشمول تخفیف یا عفو در نهادهای ارفاقی باشد كه در قانون پیش‌بینی شده است. این حقوقدان ادامه داد: بنابر اصل قانونی بودن جرم و مجازات هركس مرتكب جرمی شود باید مجازات شود. پس باتوجه به قوانین هیچ تفاوتی میان افراد عادی، بازیكنان فوتبال، بازیگران و...  وجود ندارد.

جرم این بازیكنان سبك نیست

این استاد دانشگاه تصریح كرد: قانون مجازات اسلامی بحث جعل و مجعول را در  بحث جرایم علیه امنیت و آسایش عمومی طرح كرده است و این به آن معنی است كه این جرم بسیار مهم است كه قانون‌گذار آن را  میان جرایم علیه امنیت و آسایش عمومی كه باعث به هم ریختن نظم و امنیت جامعه شود بیان كرده است.  پس قابل تصور نیست این جرم سبك تلقی شود زیرا قانون‌گذار در این زمینه سختگیری لازم را داشته است.  تدین ادامه داد: ماده 523 قانون مجازات اسلامی در بخش تعزیرات به این موضوع اشاره شده‌است و قانون‌گذار هم جعل را تعریف كرده و هم مجازات جاعل و مجازات  فردی كه از سند مجعول استفاده كرده را تعیین كرده است.

این جرم جنبه عمومی دارد

 این استاد دانشگاه با اشاره به اینكه این جرم جنبه عمومی دارد و حتی در صورت گذشت شاكی نیز قابل گذشت نخواهد بود، خاطرنشان كرد: دادستان به عنوان بالاترین مقام دادسرا موظف به تعقیب جرم است و قانون‌گذار به عنوان جرایم غیرقابل گذشت از آن یاد كرده است.

در قانون ارفاقی برای جرم جعل وجود ندارد

تدین ادامه داد: اینكه مرتكب جرم را بنابر ملاحظات و مصلحت‌اندیشی مقامات را مورد تعقیب كیفری قرار ندهیم بستگی به مصلحت اندیشی و ارفاقاتی است كه مسئولان در نظرگرفته‌اند وگرنه در قانون به چنین چیزی اشاره نشده است.   تدین با بیان اینكه این جرم جنبه عمومی دارد در صورتی كه مسئولان بخواهند افرادی كه از كارت مجعول استفاده كرده‌اند را ببخشند این كارغیرقانونی است خاطرنشان كرد: تمام این‌مسائل باید مبنای قانونی داشته باشد اگر این افراد بخشیده شوند در جامعه ایجاد تالی فاسد می‌كند. زیرا افراد عادی با برخورد دوگانه و تبعیض آمیز مواجه می‌شوند. نباید تفاوتی میان این افراد(بازیكنان، بازیگران و...) با دیگر افراد عادی جامعه وجود داشته باشد.

درخواست مردم از دستگاه قضا

براساس این گزارش جوانان بسیاری باتوجه به مشغله‌های فراوان خدمت سربازی را بر خود واجب می‌دانند. حتی جوانانی كه در شرف ازدواج یا متاهل شدن هستند نیز تكلیف خود را در این زمینه ادا می‌كنند. در این میان نمی‌توان به راحتی از جرم جعل بازیكنان فوتبال گذشت و جامعه حق خود می‌داند كه از دستگاه قضا و سازمان قضایی نیروهای مسلح بخواهد این افراد به صورت علنی محاكمه و به مجازات محكوم كند تا درس عبرتی برای افراد دیگر جامعه باشد و از طرفی با محاكمه و مجازات مجرمان، جامعه خواهد دانست تبعیضی میان هیچ‌یك از افراد وجود ندارد. البته با توجه به اهمیت بازی‌های آسیایی قرار بر رسیدگی بعد از بازگشت تیم ملی ایران  از بازی‌ها بود كه بعد از حذف هم هنوز محاكمه و رسیدگی به اتهامات  آغاز نشده است و بازیكن تیم ملی هم فرار به قطر را بر بازگشت به ایران ترجیح داده است.


گردآوری: گروه خبر سیمرغ
www.seemorgh.com/news
منبع: روزنامه قانون

مطالب پیشنهادی:
درهای توئیتر به روی کاربران جدید ایرانی بسته شد
ما تمایلی برای نشستن با سگ های هار نداریم!!
3 میلیون پردرآمد یارانه بگیر تهران شناسایی شدند
گرد و غبار مدارس خوزستان را تعطیل کرد
هلاکت داعشی ها و اجساد متلاشی شده آنها در کرکوک(18+)